Tavaszi szaporulat

2024.04.17. 12:00

Baby boom az Eperjesnél – Nézze meg a cukiságözönt a nyuszikkal, a malackákkal, a bárányokkal! (képgaléria, videó)

A tavasz üdeségének egyik jelképe a bárány. Látta már közvetlen közelről, megsimogatta a kis remegő életet, érezve, ahogy lélegzik, dobog a szíve? Az olaszfalui lovasudvarban sok gyermeknek lehet ebben része, és a baby boom, a szép szaporulat révén egész cukiságözön várja őket.

Rimányi Zita

A Zöldág Lovasudvarban, az Eperjes-hegyen saját kedvére tart állatokat Varga Antal, édesapja juhászmesterségének emlékét őrizve. Szívesen látja a gyerekeket, akik nála pónira ülhetnek, megcsodálhatják a bárányokat. Idén tavasszal mintegy harminc született. Több bégető lett a kedves hangokat hallató nyájban.

Kakukktojásnak tűnik, de van genetikai oka, magyarázata, hogy a fekete törpemalactestvérek közt csak egy visel barna mintázatot
Kakukktojásnak tűnik, de van genetikai oka, magyarázata, hogy a fekete törpemalactestvérek közt csak egy visel barna mintázatot
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A szintén nemrég világra jött kiskecske mintha büszkén viselné fekete kiscsizmáját, de félénken húzódik hátra a látogatók láttán a karámban. Hosszan lehet viszont nézegetni a minnesotai törpemalac mamát és utódait, látszólag nem izgatja őket, a farkacskájukat fürgén mozgató kis fekete malacokat, akik közt van egy kakukktojásnak tűnő barna mintázatú, de színét genetikai okok magyarázzák.

A pónik, a bárányok, a nyuszik, a malackák közelsége, látványa örömet okoz a gyerekeknek
A pónik, a bárányok, a nyuszik, a malackák közelsége, látványa örömet okoz a gyerekeknek
Fotó: olvasó

A tenyérnyi kis nyuszikat az anyaállat féltőn óvja, akkor is, ha csak finoman közelítünk hozzájuk. Ahogy ugrabugrálnak, összebújnak, az sokáig leköti az ember figyelmét. Egyszerű öröm ez, de nem lebecsülendő, az élet, az állatok, a természet szeretetére szoktat, s nevelhetünk mi is gondosan élőlényeket. Kezdődik a palántaszezon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában