tiszta udvar, rendes ház

2017.09.21. 08:00

Juci néni szemet gyönyörködtető portája

Németh Ernőné Juci néni Bacsó Béla utcai házának már a kapujában megbizonyosodhatunk róla, hogy a háziasszony kiérdemelte a Tiszta udvar, rendes ház táblát.

Tóth B. Zsuzsa

Juci néni háza, udvara, kertje kiérdemelte a Tiszta udvar, rendes ház címet Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Németh Ernőné szépen rendben tartott családi házának udvara szemet gyönyörködtető. Azt mondja, amikor kellett, újravakoltatott, nyílászárót cseréltetett, a kellemes, délnyugati fekvésű házat sosem hanyagolta el.

– Amikor beköltöztünk, az első gyermekünk már megszületett, de még csak a konyha volt készen, aztán lassanként elkészültek a szobák – mutat körbe a patyolattiszta házban Juci néni. Tágasak a helyiségek, kellemes a terasz a kerti bútorokkal.

Juci néni háza, udvara, kertje kiérdemelte a Tiszta udvar, rendes ház címet Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– Üres volt itt minden, a férjemmel mi építettük a házat 1960-ban. Kút volt a telken, de az esővizet is felfogom – mutatja a nagy hordókat vendéglátóm. A tető alatt praktikus melléképületek, a szín alatt tűzifa szárad. Odébb pirospaprika-füzér vonzza a tekintetet, őrölt paprika lesz belőle. A virágoknak se szeri, se száma, még a templomba és a temetőbe is jut, Juci néni hét sírt gondoz. Sajnálkozva mondja, hogy a sok eső tönkreteszi az őszirózsát, de örül, hogy a krizantémok már kezdenek nyílni. A habanero, vagy ahogy ő hívja, a bohóc- paprika a kertben nem marad meg, de az edényben hatalmasra nőtt, és tele van terméssel. A csilipaprika is jól érzi magát edényben. A zöldpaprikából a kertben is van, rengeteg termett rajta idén, ahogy a paradicsomon is.

– A vejeim sokat segítenek – mondja Juci néni, aztán az unokákról mesél, már déd-unokája is van. A madarakról is gondoskodik, itatta őket egész nyáron. – Úgy ideszoktak, hogy amikor érett a szőlő, nem győztem riasztani a seregélyeket. A kiakasztott színes zacskók segítettek valamit. Egy kis csemege van, ilyenkor érik, szép lett az idén. Tavasszal borsót vetettem alá, most cukkini nő

– mutatja a néhány szőlősort Juci néni. Kicsit odébb gyönyörűek a piros muskátlik, azokat a pincében telelteti minden évben. A szőlőlugas mellett a klematiszt tartja kordában, lilán virágzik. De van a kertben tiszafa is, tarkállik a tátika, zöldell a kukoricalevél. Már elnyílt a törökszegfű, a margaréta. A komposztáló elnyeli a háztartási hulladék egy részét is, mellette volt régebben a baromfiudvar. A gyepet díszíti az egykori sziklakert csúcsa, mára ennyi maradt belőle. A hatalmas bazaltkövet szépen benőtte a kövirózsa.

Odébb, a befüvesített gyümölcsösben kajszi- és őszibarack terem, szilva kéklik, a kerítés mellett még érik a szeder. Van itt minden, szé-pen rendben, kordában tartva. Ellátja a kert a gazdáját, a gyerekeket, unokákat, akik mindig örömüket lelik a szépen rendben tartott ház és a kellemes, virágokkal teli udvar látványában, amikor Juci nénihez jönnek látoga-tóba.

Címkék#Tapolca

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában