karácsony

2017.12.06. 10:00

Osszuk be ügyesen az ünnepig ránk váró fontos tennivalókat

Ahhoz, hogy az ünnepre rendben legyen a lakás, az ajándékok becsomagolva várakozzanak, mostantól minden napra jut tennivalónk.

Tóth B. Zsuzsa

A lakást is feldíszíthetjük az ünnepre. A tennivalókat ösz-szeírhatjuk, a feladatokat kioszthatjuk a családtagok között. Ellenőrizzük a karácsonyfára kerülő fényfüzért is, ne az utolsó pillanatban derüljön ki, ha tönkrement. Nézzük meg, épek-e a karácsonyfadíszek, szükséges-e pótolni. El kell dönteni, hogy gyökeres élő fenyőt, kivágott fát vagy műfát vásárolunk. Amennyiben az utóbbi mellett döntenénk, ideje beszerezni azt. Elő kell keresni a karácsonyfatalpat is. Időt kell hagyni a lakás alapos kitakarítására. Szanáljuk ki a szekrényekből a felesleges holmikat, szelektíven gyűjtsük a hulladékot, a ruhaneműt ajándékozzuk el, amivel pedig nem tudunk mit kezdeni, tegyük félre a tavaszi lomtalanításig. Állítsunk össze cipősdoboz-ajándékot a rászorulóknak. Közben gyűjtsük be az ajándékokra vonatkozó kívánságokat, és kezdjük el beszerezni a meglepetéseket. Pucoljuk meg az ablakokat, gondosan pókhálózzunk, tisztítsuk meg a lakást a pincétől a padlásig. Ha kész vagyunk, és van egy kis időnk, a takarítás után tartsunk egy forralt borozós estét családi vagy baráti körben, és látogassunk el egy karácsonyi vásárba, nézzünk meg egy filmet a moziban. Remek ráhangolódást ad és jólesik a munka után. Aztán a lakás díszítését fejezzük be. Akár az erkély is ünnepi hangulatú lehet kültéri fényfüzérrel, időjárásálló díszekkel ékesítsünk. A balkonládákba hangák és hóbogyók kerülhetnek, de egyszerűen beletűzhetünk néhány fenyő-ágat, tehetünk mellé tobozt, nagy, műanyag gömböket. Különböző méretű lécekből fenyőfaalakzatot állíthatunk össze, a korlátra, az ablakpárkányra műfenyő girlandot erősíthetünk.

Az ünnep előtti minden napra és minden családtagra beoszthatunk valamilyen teendőt, hogy időben végezzünk a süteménysütéssel, a lakás és majd a karácsonyfa díszítésével is Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Állítsuk össze a karácsonyi menüt, írjuk fel a hozzávalókat, és a tartós élelmiszereket, margarint, lisztet, cukrot, mézet, bort, fahéjat, csokoládét, sütőport, marcipánt, diót, mákot, tésztákat, szaloncukrot, savanyúságot, italokat jó előre beszerezhetjük már, miként a csillagszórót, gyertyát. mécsest, csomagolópapírt, díszszalagot, tasakot szintén. Megsüthetjük az aprósüteményeket, például a mézeskalácsot, a linzerkarika alapját, az ünnep előtt pár nappal csak díszíteni, tölteni kell. Keressük elő a kedvenc karácsonyi zenéket, beszéljük meg a családtagokkal a for-gatókönyvet. Mikor, kinél mennyien lesznek az ebéden, vacsorán. Írjuk össze, kinek kell karácsonyi üdvözletet, csomagot küldenünk, azokat küldjük el időben. Ha elutazunk az ünnepre, készítsük elő a csomagokat, akár egy listát is írhatunk arról, hogy mit kell magunkkal vinnünk. Ellenőrizzük a hivatalos papírokat, kössünk biztosítást. Az ünneplőruhákat próbáltassuk fel a gyerekekkel, nem nőttek-e ki valamit. Mossuk, vasaljuk ki a ruhákat, tisztítsuk meg a cipőket, ürítsük ki a szennyeskosarat, ne az ünnepre maradjon a mosás. Csomagoljuk be és címkézzük fel az ajándékokat. Az ünnep előtti napokon szerezzük be a romlandó élelmiszereket, a húst, a tejtermékeket, péksüteményeket, halat. Süssük meg a bejglit, a mézes krémest, zserbót, készítsük elő a főételeket, szükséges alapanyagokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában