somló hegy

2018.11.19. 13:50

Különleges bort ígér a kései szüret

Aszúsodott a szőlő az egyik somlói borászatnál. A termést a napokban szedték le és dolgozták fel a családi gazdaságnál.

Marton Attila

Aszúsodó szőlő a Somló lábánál

Fotó: Molnár Levente

– Az időjárás általában nem teszi lehetővé, hogy november közepéig fent hagyjunk szőlőt a tőkéken, az idei száraz meleg miatt azonban úgy gondoltuk, teszünk egy próbát, mondta Molnár Levente somlói borász. A családi pincészetnél olaszrizling, juhfark és hárslevelű szőlőből is hagytak fent fürtöket a szüret után a hegy Szent Ilona nevű dűlőjében.

Aszúsodó szőlő a Somló lábánál Fotó: Molnár Levente

– Az őszi száraz, meleg időjárás is közrejátszott abban, hogy a fürtökön megjelent a nemes rothadást előidéző Botritisz nevű gomba, amely elindította a szőlő aszúsodását, folytatta a borász.

A tőkéken fent hagyott szőlőt a napokban szüretelték le, a mintegy 1,3 tonnából nyolcszáz liter levet nyertek. A huszonkettes cukorfokkal szüretelt szőlőt két napig hagyták állni a saját levén, majd ezután préselték ki. A mustfok ekkor már elérte a 25 fokot, magyarázta a borász. A következő hetekben tartályban erjesztik a bort, és mintegy fél év után kerülhet majd palackba, nagyon kíváncsian várják az eredményt.

Molnár Levente megjegyezte, amennyiben az időjárás lehetővé teszi, a következő években is megpróbálkoznak majd a különleges nedűt ígérő késői szürettel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!