Folyamatosan dolgoztak a tűzoltók

2019.02.25. 16:00

Nádas, étterem és melléképületek égtek megyénkben a hétvégén

Sűrű hétvégén vannak túl megyénk tűzoltói, péntek reggeltől vasárnap estig szinte folyamatosan vonultak a kisebb-nagyobb tűzesetekhez.

Fotó: katasztrófavédelem

Még február 22-én, pénteken a reggeli órákban Badacsonylábdihegy és Badacsonytördemic között égett mintegy kétszáz négyzetméteren a nádas – kezdi hétvégi krónikáját a katasztrófavédelem. A badacsonytomaji hivatásos tűzoltók mellett a keszthelyi hivatásos tűzoltókat riasztották a helyszínre, akik eloltották a lángokat. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Péntek reggel a 82-es főúton, Bakonyszentkirály külterületén két személygépkocsi ütközött. A járművekben három személy utazott, őket a mentők megvizsgálták, kórházba szállították. A zirci önkormányzati és a bakonyoszlopi önkéntes tűzoltók áramtalanították a járműveket és megszüntették a forgalmi akadályt. Az érintett útszakaszon félpályás útzár volt érvényben a műszaki mentési munkálatok idejére.

Kigyulladt Pápán egy vendéglő körülbelül negyven négyzetméteres melléképülete péntek délután. Az esethez a pápai hivatásos tűzoltókat riasztották, akik megfékezték a lángokat és megakadályozták a lángok továbbterjedését. Az eset során személyi sérülés nem történt.

Kiégett vendéglő Pápán Fotó: Horváth Sándor tű. alez., tűzoltóparancsnok és Veszeli Tamás tű. fhdgy – Pápai HTP

A pétfürdői hivatásos tűzoltók oltották el a lángokat Öskü és Hajmáskér között, a 8214-es számú út mellett péntek este, ahol körülbelül egy hektáron égett száraz fű és bozótos.

Szombaton délután Pápán, a Téglagyári út mögötti területen is száraz fű égett mintegy egy hektáron. A lángokat a pápai hivatásos tűzoltói oltották el.

Alsóörsön, a Hegyalja és a Feketerigó utcák között gyulladt ki és égett ötven négyzetméteren száraz fű, bozótos. A balatonfűzfői hivatásos tűzoltók végezték a tűzoltási munkálatokat.

Tűz volt vasárnap egy badacsonytomaji családi házban. A Kisörsi úti ingatlan konyhájában a páraelszívó égett, amit a badacsonytomaji hivatásos tűzoltók oltottak el. A lángok az ingatlan egyéb helyiségeire nem terjedtek át, de azok füsttel erősen telítődtek. Az egység egy gázpalackot is kihozott az épületből. A házban lakó hét személy közül az eset során senki sem sérült meg.

Kiégett melléképület Bakonynánán Fotó: katasztrófavédelem

Bakonynánán egy negyven négyzetméter körüli melléképület kapott lángra az Alkotmány utcában. A tűz átterjedt a szomszédos épület tetejére is. A pétfürdői hivatásos és a zirci önkormányzati tűzoltók vonultak a helyszínre, akik eloltották a lángokat. Személyi sérülés nem történt, a tűz keletkezésének körülményeit a Veszprém megyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat tűzvizsgálati eljárásban vizsgálja.

Kiégett melléképület Nyárádon Fotó: katasztrófavédelem

Nyárád település Szabadság utcájában egy húsz négyzetméter alapterületű melléképület égett, amit a pápai hivatásos tűzoltók oltottak el. A tűzeset során senki sem sérült meg. A lángok keletkezésének okát ez esetben is tűzvizsgálati eljárásban vizsgálják a szakemberek.

Az elmúlt napok csapadékmentes és enyhe időjárása miatt egyre többen kezdenek neki kerti munkáknak, emiatt többször gyulladhat meg az aljnövényzet. A veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák. Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol van kifejezetten erre vonatkozó rendelete az önkormányzatnak. Ez pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni, ilyen szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység. A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors továbbterjedésének.

Ha már megtörtént a baj, haladéktalanul hívja a 112-es segélyhívószámot!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!