szorult helyzetbe került

2020.06.16. 16:00

Csatornában elakadt kutyát mentettek a veszprémi hivatásos tűzoltók (videó)

Az állatot járókelők vették észre, a tűzoltókat az állatvédők értesítették. Az egység három és fél óra alatt, az aszfalt és a csatornahálózat megbontása után húzta ki a beton vízelvezetőbe szorult ebet, majd átadta az állatvédőknek.

Forrás: Csondor Henrietta/Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A kutya ugatását délelőtt óta hallották a lakók a panelházas övezetben, de nem találták a hang forrását. Kutyasétáltatás közben egy pár újra felfigyelt az ugatásra, és saját kutyájuk megállt egy csatornafedél felett. Akkor kezdték keresni a hang forrását, és a csatornafedelek felett hallgatózva behatárolták, mely szakaszon lehet az állat. Az állatvédőket értesítették, akik nem tudták kiszedni az ebet, ezért hívták a segélyhívót, tájékoztatott a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A tűzoltók előbb a csatornába mászva kézi erővel próbáltak tisztítani a csatornában lévő hordalékon, hogy aztán a gyepmester hurkával kihúzzák az állatot a csatornából. Mikor ez a kísérlet többszöri próbálkozás után sem járt eredménnyel, a csatornázási művek kamerás autóját hívták segítségül. Így már behatárolták, pontosan hol akadt el a kutya, és a méretét is meg tudták határozni. Ekkor derült ki, hogy nagytestű kutyáról lehet szó, ami a harminc centiméter átmérőjű csövet teljesen kitölti.

A teljes beavatkozás négy órát vett igénybe Fotó: Csondor Henrietta/Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

A sikeres mentéshez végül meg kellett bontani az aszfaltot a szükséges engedélyek beszerzését követően, majd a beton csatornaelemet, és két tűzoltó ezt követően húzta ki az állatot szorult helyzetéből. A kutya azóta az állatvédők gondoskodását élvezi. A riasztástól számított három és fél órával később volt felszínen újra a kutya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!