Megkezdődött a fűtés, előzzük meg a tragédiákat, tüzeket!

Meg lehet előzni a tragédiákat és a kéménytüzeket, ha ellenőriztetjük a tüzelőberendezésüket, közölte a katasztrófavédelem.

Kovács Erika

Elmondták, a kéményseprők ősszel és télen is elvégzik a kémény ellenőrzését – ha szükséges, a tisztítását is.

Az ellenőrzés napján ne fűtsünk be, hogy a szakemberek ne forró környezetben dolgozzanak. Ellenőriztessük a kéményeket gázos fűtésnél kétévente, szilárd tüzelésnél évente. Akik családi házban élnek, és oda nincs bejegyezve vállalkozás, ingyenes az ellenőrzés. Ehhez időpontot kell foglalni a katasztrófavédelem internetes oldalán. Az ellenőrzés jelentőségét mutatja, hogy idén már 702 kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat. Az ilyen esetek leggyakoribb oka, hogy a kémény nincs kitisztítva és meggyullad a belső falára lerakódott korom, kátrány. Minden hatodik lakástűz emiatt történik. Fűtésnél sajnos gyakori a szén-monoxid-mérgezés.

Tévhit, hogy csak a régi gázkazánoknál jelentkezhet ez a probléma, ugyanis minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet a mérgező gáznak, ha nincs biztosítva a levegő utánpótlás. A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű, melyek a szoba levegőjét használják működés közben. Ha nincs elég friss levegő a környezetükben, szén-monoxid keletkezik, ami magas koncentrációban halált okozhat. Idén már 14 ember halt meg emiatt. Évente egyszer célszerű szakemberrel megnézetni a fűtést és a vízmelegítőket. Ezek hőtermelő, lánggal égő berendezések, a meghibásodásuk lakástűzhöz, illetve szén-monoxid-mérgezéshez vezethet.

Érdemes minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni. A megbízható érzékelők listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján. A katasztrófavédelem javasolta, az érzékelőt a fűtőeszköztől, vagy vízmelegítőtől egy méterre, fejmagasságba helyezzük el, és figyeljünk a szavatossági idejükre.

Friss hírek Veszprém Megyéből

A dosszié további cikkei
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!