Adományokkal is lehet segíteni

2022.02.05. 20:31

Kiégett a templomtorony Ajkán, megszólalt egy szemtanú

Kigyulladt és kiégett a római katolikus templom tornya Ajkán, a tósokberéndi városrészen szombat este, tudtuk meg az ottani emberekről, amit megerősített Szolgainé Soós Gabriella megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Kovács Erika

Forrás: Balogh Ákos/Napló

A szóvivő elmondta, hogy  a tüzet nagy erőkkel oltották el az ajkai hivatásos tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával. Az épület üres volt, így nem lehet tudni, mitől keletkezett a tűz. 

 A lángok lakóépületet nem veszélyeztettek. A szóvivő vasárnap reggel közölte, teljesen kiégett a 25 méter magas és hat méter átmérőjű torony. Szakértők bevonásával tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálják az okot.

A templomot 1808. június 10-én szentelték fel, az ajkai Jézus Szíve Plébániához tartozik. 

Bakos Frigyes római katolikus esperes megkeresésünkre vasárnap reggel arról beszélt, hogy a tűzről szombaton este azonnal értesítette a veszprémi érseket, aki a helyszínre ment, és az oltás végégig ott is tartózkodott. Az esperes tudomása szerint a tüzet egy futár vette észre, aki értesített a tűzoltókat, melyről ő szombat este 20 óra körül a kántortól értesült, és természetesen azonnal odamentek. Az esperes szerint a kárt még megbecsülni sem lehet, az épület műemlék, és a toronyban lévő három harang szerencsére megmaradt. Arról, hogy mitől keletkezhetett a tűz, elképzelése sincs. Az épületbe nem lehet bemenni, így azt sem lehet tudni, hogy ott milyen károk keletkeztek. A vasárnapi szentmisét a szemben lévő Szent Imre Ifjúsági Házban tartja meg. Arról is beszélt, hogy hétfőn nyit külön bankszámlát, hogy aki teheti, így is segítse majd a helyreállítást.  

Bakos Frigyes római katolikus esperes: A templomban nem rongálódott meg a freskó, az egyik harang viszont megrepedt

Forrás: Kovács Erika/Napló

Domnai József a közelben lakik családjával, és az erkélyükről látták meg a tüzet. – Nincsenek szavak arra, amit éreztünk, ez a templom sok más emberrel együtt az életünk része, gyakran járunk oda, fiam, a 13 éves Kristóf kiskora óta ministrál a szentmiséken, fogalmazott a férfi. Azt mondta, a sötétség csak fokozta a borzalmas látványt! Először úgy tűnt, valami világítás van benn, aztán hirtelen kirobbantak az ablakok és lehetett látni a lángokat meg a füstöt, ahogy égett a gyönyörű torony, de szerencsére hamar eloltották a tüzet a tűzoltók. Az emberek döbbenten állnak a történtek előtt, nagyon sajnálják az épületet, és remélik, mielőbb helyre lehet állítani, és természetesen mindenben segítenek, amiben tudnak.

Navracsics Tibor, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselő-jelöltje vasárnap reggel a helyszínre ment, ott tájékozódott a szombat este történtekről, és beszélt a képviselőtestület tagjaival.

Navracsics Tibor lapunknak elmondta, a templom tornya égett ki, szerencsére a templomhajó és a padlástér sértetlen maradt. A templomnak volt biztosítása, a kár - melynek nagysága jelenleg még nem ismert - egy részét abból tudják majd fedezni. A képviselő-jelölt egyeztetett Udvardy Györggyel, a Veszprémi Főegyházmegye érsekével arról, milyen megoldást találhatnak a templom helyreállítására.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!