Két új tűzoltó Veszprém megyében

Július 15-én a 2022 februárjában indított tűzoltó szakképzésben sikeresen végzett tűzoltók ünnepélyes esküjétől volt hangos a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épülete előtti tér. Ekkor tett esküt két újonc is, akik Veszprém megyében teljesítenek szolgálatot.

Katasztrófavédelem

Forrás: Csondor Henrietta tű. hadnagy

Az újoncok a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ kiképzését tudhatják maguk mögött. Ötszázhatvannégy órában sajátították el mindazon elméleti és gyakorlati ismereteket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy tűzoltóvá váljanak - olvasható a katasztrófavédelem oldalán.

Az új típusú – elsőként 2021. február 14-én indult –, öt hónap időtartamú, a tűzoltósági és ügyeleti szakterületen alapszintű szakképesítés megszerzésére felkészítő képzés júniusban képesítő vizsgával zárult, amelyet mindenki sikeresen teljesített. A jelenlegi képzési rendszerben a készenléti tűzoltói állományba kerülők a szakképesítés megszerzését követően elsajátítják a hivatásos állományba vétel feltételéül meghatározott rendvédelmi alapozó ismereteket. 

Az ünnepségen a dr. Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, a katasztrófavédelem vezetője mondott köszöntőt. Az altábornagy arra emlékeztetett, hogy a tűzoltók feladata az első hivatásos tűzoltóság megalakulása óta nem változott. Gróf Széchenyi Ödönt, a hazai tűzvédelem alapítóját idézte, amely szerint: „Legszentebb feladatunk a bajbajutottak mentése”. A főigazgató azonban hozzátette, hogy a ma tűzoltójának minden eddiginél többféle kihívással kell megküzdenie. Emlékeztetett arra is, hogy a bizalmat az elődök alapozták meg, de azt az utódoknak ugyanúgy meg kell szolgálniuk.

A hallgatói válaszbeszédben Balázs Zoltán tűzoltó őrmester arról a közösségi élményről szólt, amelyet a képzés során átéltek, az őrmester úgy fogalmazott, hogy a közös munka után mindannyian más, jobb emberként térnek haza. Az őrmester megköszönte az elöljárók, az oktatók és a családok támogatását, társait pedig arra kérte, hogy az öt hónap alatt kialakult barátságokat őrizzék meg a továbbiakban is.

Pej László veszi át elismerését
Forrás: Szőke Péter BM OKF

A nyolcvan frissen kibocsátott hivatásos tűzoltó az ország tizenhét területi szervéhez kerül. Veszprém megyében ketten szolgálnak: Baráth Péter tűzoltó őrmester az ajkai hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományában, míg Pej László tűzoltó őrmester a veszprémi hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományában teljesíti hivatásos szolgálatát. Utóbbi esküt tett újonc kiemelkedő tanulmányi eredménye elismeréseként főigazgatói ajándéktárgyat vehetett át. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!