Ügyészségi hírek

2022.12.16. 18:00

Trükközött az áfával egy veszprémi cég vezetője, vádat emeltek ellene

Költségvetési csalás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség azzal a 45 éves férfival szemben, aki egy veszprémi cég ügyvezetőjeként annak ellenére nem vallotta be havi áfafizetési kötelezettségét, hogy a társaság a tevékenysége révén bevételre tett szert.

Veszprém Megyei Főügyészség

A vádirat szerint az adatfeldolgozással, web-hosting szolgáltatással foglalkozó cég 2017 nyarán kezdte meg működését, ügyvezetője előbb a férfi egy hozzátartozója, majd maga a vádlott lett, azonban a tényleges irányítást és működtetést mindvégig ő végezte, és az áfabevallások benyújtásáról is ő gondoskodott.  
A vádlott a cég adóbevallásait 2018-ban úgy nyújtotta be, mintha nem tettek volna szert bevételre, holott az első fél évben bevételszerző tevékenységet végeztek, és erről több gazdasági társaság felé bocsátottak is ki számlát.  

Azzal, hogy a cég bevételei után a vádlott nem vallotta be és nem fizette meg az áfát, a költségvetésnek mintegy 1,1 millió forintos vagyoni hátrányt okozott.  

Az ügyészség vádiratában tárgyalás mellőzésével büntetővégzés meghozatalát és abban pénzbüntetés kiszabását indítványozta az elkövetővel szemben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!