felmentették

2017.12.06. 18:29

Mégsem ijesztgetett az autós! A vádló paranoid személyiségzavarban szenved

Közúti veszélyeztetéssel vádolt az ügyészség egy férfit, akit a bíróság jogerősen felmentett.

Mátételki András

Farkasgyepűn a Kossuth utcában nincs járda, a helyiek általában a KRESZ szabályai szerint közlekednek. Az autósok csak 30 kilométeres sebességgel haladhatnak, éppen a gyalogosok biztonsága érdekében. Ezen az útszakaszon rendszeresen közlekedett egy férfi, esetenként a lányával és a feleségével. A rokkant nyugdíjas vádlott autójával nem egyszer találkozott velük szemből, illetve azonos irányba elhaladt mellettük 2012 augusztusa és 2013 áprilisa között.

A sértett férfi azt vallotta, hogy a falubelije meg akarta őt félemlíteni, illetve bizonyos esetben azt érezte, hogy el akarta ütni. Azt elismerte, hogy a gépkocsi soha nem ért hozzá, sem a családtagjaihoz, csak „vészesen közel” ment el mellettük. Arról is beszélt, volt arra példa, hogy úgy kellett elugrania a jármű elől, különben elgázolták volna. (Az igazságügyi orvosszakértők megállapították a vádlóról, hogy paranoid személyiségzavarban szenved, veszélyt szimatoló, gyanakvó viselkedés jellemzi.) A férfi családtagjai is azt mondták, hogy az autós túl közel ment hozzájuk, de hozzátették, életveszélyben nem voltak.

A 63 éves vádlottat öt ilyen esettel vádolta meg az ügyészség. Az utolsó alkalommal azt állították róla, hogy egy piros kocsival közeledett, és ismét veszélyes helyzetet idézett elő. Az autó gazdája azonban igazolta a bíróság előtt, hogy senkinek nem adta kölcsön a kocsiját, aznap reggel a munkahelyén volt.

Fontos tanú volt az a férfi is, aki többször utazott a vádlottal, s állította, a feljelentő szokott a kocsi elé lépni, úgy kellett ismerősének elkapnia a kormányt, hirtelen fékeznie, nehogy elüsse haragosát. A vádlott szerint személyes bosszú állt a feljelentés hátterében. (A büntetlen előéletű férfitől 2013 augusztusában elvették a jogosítványát, s csak egy év után kapta vissza.)

A Pápai Járásbíróság a megismételt eljárásban felmentette a farkasgyepűi férfit, akit öt rendbeli közúti veszélyeztetés bűntettével vádoltak.

A törvényszék egyet értett a döntéssel, az ítélet jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!