Toastmasters

2017.10.04. 07:00

A Retorika Klubban Te is bemutatkozhatsz!

Sőt, be is kell mutatkozni, ha régi arc vagy, akkor azért, ha új arc vagy, akkor meg pláne.

Horváth Virág

Veszprémben az Országos Könyvtári Napok keretein belül bárki megtekinthette a Retorika Klub nyitott műhelyét, és részt is vehetett benne.

Aki a tipikusan utolsó padsorban ülő, a buszon ablak felé forduló (nehogy valaki megszólítsa) típus, annak valószínűleg negatív előítéletei vannak egy ilyen eseményről. „Biztos válaszolgatni kell” , „csak nézni akarom, amíg mások beszélnek”. Magam is ilyen introvertált vagyok, mégis pozitív volt a csalódás a helyzetben és a csapatban egyaránt.

A cím kicsit félrevezető, hiszen nem csak „bemutatkozhatsz”, de be is kell mutatkozni, ezt is játékosan, és közösségileg teszik, mint ahogy minden mozdulatot, szót ebben a körben. Szigorú, de szívmelengető törvények uralkodnak: mindenkit meg kell tapsolni, nem szabad zavarni a beszélőt, és kezet kell fogni azzal, aki átadja a színpadot a másiknak. Milyen szép lenne, ha a mindennapjaink is így működnének!

Ez a „milyen szép lenne...” gondolat mozgolódott végig bennem az esemény alatt, amíg egymást odafigyelve és értőn hallgattuk, bátorítottuk, megtapsoltuk, és közben kritikát is mondtunk az előadásokról, véleményeztünk, és szavaztunk. Mégsem volt keserű, izzadtságszagú egy előadás, vagy rögtönzés sem.

Nem kimondottan az ékesszólás tudományának okítása folyik itt, inkább a bátorítás. Hogy egy munkahelyi meetingen ne húzd meg magad a sarokban, ha világmegváltó ötleted van, hogy a haverjaid között merj te lenni a standup-arc, vagy, hogy meg tudj szólítani egy csinos lányt, akivel két másodperc alatt elképzelted az esküvőtöket, gyerekeket, házat, kutyát.

Ezt a nyitott alkalmat az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Kisfaludy Termében Pusztai Ádám, a Toastmasters klub elnöke vezényelte le, és miközben tudásmorzsákat szórt a megjelentekre, meg is mutatta, hogyan kell kiállni az emberek elé (mint gyakorlott előadó), és egyúttal meg is nyerte a Legjobb Rögtönzés-díját.

 

Azt például tudtátok-e, hogy mik a leggyakoribb érvelési hibák? Ide kattintva megnézhetitek, de ha még többet akartok játékosan tanulni, látogassatok el két hét múlva a Retorika Klubra.

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár pedig a héten további izgalmas programokkal vár mindenkit az Országos Könyvtári Napok programsorozaton belül, érdemes megnézni a programokat itt!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában