közel 700 méter magasan

2017.12.26. 08:00

Ismét működő rádióállomás a Hajag-tetőn

A Bakony Rádió Klubnak és a Bakonykarszt ZRt.-nek köszönhetően, több éves kényszerű technikai szünet után újra vannak mérések és élőképek az időjárási szempontból stratégiai fontosságú helyen, a Közép-Dunántúl legmagasabb hegységének szívében, közel 700 méter magasan a Bakony egyik legmagasabb csúcsán.

Jákói Bernadett

Bakony legszebb tájegysége látható a Hajag-tetőről. Fotó: archív

A Hajag-tető (Középső-Hajag) egy kevéssé ismert, ám annál különlegesebb hely – mintegy 646 méteres magasságban. Szinte érintetlen erdőben, különleges hangulatú természeti környezetben fekszik. A hegytető közelében lévő két kis tisztás ad otthont a Bakony Rádióklubnak, valamint a Bakony karszt ZRt. vízmű átjátszójának; nekik köszönhető, hogy magasan a fák koronája fölé emelkedő, kb. 35 méter magas oszlop tetején szerelhették fel szélmérőket, kamerákat, rádiószonda- és AMDAR (repülőgépes) vevőinket, villám lokalizációs érzékelőket és időjárás-állomásunk egyéb szenzorait – mondta el érdeklődésünkre Bácskai Péter a Bakony Rádió Klub képviseletéeben. Hajag-tető rendkívül fontos meteorológiai mérőpont, hiszen sokszor itt, és ebben a magasságban „csíphető el” legelőször általában egy-egy nagyobb, a főváros felé is közelítő téli, havazásba váltó csapadékhullám. Sokszor itt mérhetőek a legviharosabb északnyugati szélbetörések, légmozgások, heves feláramlások, durva széllökések; itt jelenik meg legszebben a Dunántúlon ősszel és télen gyakran jelentkező inverzió; főn hatás is sokszor keletkezik a Bakonynak nekiütköző, a hegyeken feltorlódó, majd melegen alábukó légtömegek hatása; és még megannyi különleges természeti jelenség.

A már most is működő kamerák képén – a Déli irányba nézőn a Kab-hegy fényei, míg az Északin a Kőris-hegy hatalmas fehér csúcsdísze vehető ki teljes képernyős nagyításban.

A kamerák mellé távirányítható reflektorokat is szereltek, ezeket azonban csak indokolt esetben (pl. egy vaksötét, éjszakai havazás, vagy durva, a fákat döntögető szélvihar esetén) kapcsolják be, hogy ne fényszennyezzék a természetet feleslegesen.

Bakony legszebb tájegysége látható a Hajag-tetőről. Fotó: archív

A jelenlegi két kamera mellé további 3-at terveznek még tavasszal; az északi és déli mellé kerül majd egy keleti és nyugati, sőt – a földfelszínhez közel, a lombok alá rögzített „erdő-figyelő” kamera is. A mérési helyszínhez egészen közel található egy korábban szupertitkos, mára teljesen elhagyatott volt szovjet troposzféra rádió központ tornyai és bunkere, mely igazolja, hogy rádiós szempontból is kivételes helyszín. A föld alatti labirintus-rendszer, plusz két gigászi, máig fennálló, birodalmi lépegető méretű antenna-platform egyenlőre nem látogatható. Azt tudni kell, hogy a hely magánterület, szigorúan tilos és életveszélyes belépni a területére, térerő nem mindig van, segítséget sem lehet hívni! A környéken a HATESZ Egyesület szervez turisztikai, természetjáró, geológiai túrákat és közösségi programokat. Ifjúsági sátortáborokat tartanak, túraútvonalakat újítanak fel.

Jövőre – az erdőfigyelő kamerán kívül – teljes, éjszakai égboltot belátó gömbkamerát is szeretnénk majd telepíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában