Ott segít, ahol szükség van rá

2018.01.29. 08:00

Lutor Katinka Franciaország és Olaszország után most Veszprémben segít

Francia és olasz idősotthonok után Veszprémben vállalt önkéntes segítői munkát Lutor Katinka. Három idegen nyelven beszél és jártas a turisztika területén is, ám ő mégis másik utat választott magának. Tavaly az év junior önkéntese lett.

Szauder Rita

Katinka a jövőjét szociális területen képzeli el Fotó: Penovác Károly

Jelenleg a Veszprémi Érseki Hittudományi Főiskola szociális munkás szakának végzős hallgatójaként Katinka mindezt szívből adja az egyik veszprémi otthon lakóinak is, ahol a gyakorlati idejét tölti. A mentálhigiénés csoport munkáját segíti, napi szinten hasznosítja a főiskolán tanult segítő beszélgetést, például a közös séták alkalmával. Besegít a foglalkozások vezetésébe is, és előfordult, hogy ő tartotta a napi reggeli tornaórát.

A hazai és a külföldi idősotthonok mindennapjai a tapasztalatai szerint nagyban hasonlítanak egymásra, a lakók mindenhol több programlehetőség közül választhatnak. Veszprémben például népszerű a nordic walking, és aki teheti, itt is szívesen jár külső programokra, például színházba vagy kirándulásokra. Az idősotthonok lakói földrajzi helyzettől függetlenül mindenhol igénylik a beszélgetéseket, azt, hogy valaki meghallgassa őket, és itthon sem ritka az, aki halad a korral és okostelefont, laptopot használ. Amíg viszont nálunk a klasszikus menü jár ebédre, addig Franciaországban az étkezés elmaradhatatlan részei a különféle sajtok és a pohárka vörösbor is.

Katinka a jövőjét szociális területen képzeli el Fotó: Penovác Károly

Katinka a jövőjét is a szociális területen képzeli el, jelenleg a szakdolgozatát írja a veszprém-gyulafirátóti székhelyű Horgony Pszichiátriai Betegekért Alapítványnál végzett önkéntes segítői munkája és gyakorlati időszakában szerzett tapasztalatai alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában