mindent a szemnek, semmit a kéznek

2018.02.09. 16:34

Továbbra is tilos a hóvirág szedése

A legelső hóvirágok már szirmot bontottak a Bakonyban, azonban a természetjáróknak csak gyönyörködni szabad a növényben, melynek a leszedése és a gyűjtése évek óta tilos.

Polgár Bettina

A hóvirág eszmei értéke tízezer forint tövenként Fotó: Polgár Bettina

A hóvirág tél végén, kora tavasszal, még a lombfakadás előtt virágzik, amikor elegendő fény jut a talaj felszínére, és véget ér a tartósan fagyos időszak – olvasható a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján.

A portálon hangsúlyozzák, a hóvirág védett növényfaj, így a múltban közkedvelt hóvirágszedés napjainkban virágnéző kirándulássá szelídült. Az egykori virágszedéssel ugyanis a növényt a sikeres maghozástól fosztották meg. Bár a hóvirág sarjhagymákkal is képes szaporodni, nagyon fontos számára a maggal történő szaporodás.

A növény májusban megérő termései hangyacsemegék. Magvai olajos függelékét ugyanis kedvelik a hangyák, ezért előszeretettel gyűjtik és hurcolják el azokat, így segítve ezzel a hóvirág terjedését. A hóvirág a termésérlelés után visszahúzódik, majd a következő évben a hagymájában elraktározott tápanyagok segítségével hajt ki újra – áll a nemzeti park honlapján.

A hóvirág eszmei értéke tízezer forint tövenként Fotó: Polgár Bettina

Zábrák Károly természetvédelmi őr kiemelte, a hóvirág közösségi jelentőségű fajnak számít, ezért amióta Magyarország az Európai Unióhoz csatlakozott, a hazai állomány a jogharmonizáció következtében védett státuszt kapott. Ebből kifolyólag mind a virág, mind pedig a gumó gyűjtése tilos.

– Szerencsére emiatt tavaly sem kellett senkit megbüntetni, egy-két figyelmeztetésre azonban szükség volt. Az őrszolgálat részéről az a tapasztalat, hogy egyre jobban bekerül a köztudatba: a hóvirág védett növény, és ezért nem is gyűjtik – magyarázta Zábrák Károly. Mint mondta, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóságának működési területéhez tartozik a Bakony hegység, ezért a régióban a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálata végzi az ellenőrzést.

Zábrák Károly hozzáfűzte, a hóvirág eszmei értéke tízezer forint tövenként, a helyszíni bírság mellett pedig közigazgatási szabálysértési eljárást is lehet kezdeményezni azon személyekkel szemben, akik gyűjtést végeznek. Míg a helyszíni bírság tízezer forinttól indul, addig a közigazgatási szabálysértésnek már jóval magasabb büntetési tételei is lehetnek. Azonban az otthon, saját kertekben nevelt hóvirág továbbra is szabadon leszedhető.

A természetvédelmi őr rámutatott, néhány helyen már kinyílt a hóvirág a Bakonyban az enyhe időjárásnak köszönhetően, de a tömeges virágzás még várat magára. – A későbbiekben virágzik majd a medvehagyma, a tavaszi tőzike és a nemes májvirág is. Utóbbi kettő védett növény, a medvehagyma pedig gyógynövénynek számít. A medvehagyma gyűjtését az erdőtörvény szabályozza, azonban ha valaki védett területen jár, akkor ott bárminemű növény gyűjtése természetvédelmi engedélyhez kötött – hangsúlyozta.

Zábrák Károly megjegyezte, ha állami tulajdonban lévő erdőben akar valaki medvehagymát gyűjteni, akkor nem védett területen napi két kilogrammnyi mennyiségig teheti ezt meg, amennyiben azonban ennél többet szeretne szedni, akkor már a nem védett terület kezelőjének az engedélyéhez kötött ez a tevékenység. Megtudtuk, a medvehagymaszezon márciusban köszönt majd be, de a kezdetét az időjárás is nagyban befolyásolja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában