lengyel-magyar barátság

2018.03.25. 18:39

Testvéregyesületi együttműködést írtak alá Küngösön

A lengyel-magyar barátság napja alkalmából közös ünnepséget szerveztek Küngösön, melyen részt vettek az ószandeci és a küngösi Szent Kinga Egyesület vezetői is.

Jákói Bernadett

A két település közötti testvér együttműködést a küngösi Szent Kinga egyesület elnöke Takács Zoltán és Mieczysław Witowski az ószandeci egyesület képviselője írták alá. (fotó: Szent Kinga Egyesület)

Az ünnepség ünnepi szentmisével kezdődött, melyet Beke Zsolt plébános és Ireneusz Bochyński atya mutattak be a küngösi Szent Kinga-templomban. Küngös az egyetlen magyar község, amelynek temploma Szent Kinga nevét viseli.

A két település közötti együttműködést a küngösi Szent Kinga Egyesület elnöke, Takács Zoltán és Mieczysław Witowski, az ószandeci egyesület képviselője írták alá Fotó: Szent Kinga Egyesület

A szertartást követően megkoszorúzták a templom melletti haranglábon található emléktáblát, melyen a következő felirat szerepel: „Templomunk harangjai lengyel földről, Przemyśl városából érkeztek, zengjék a jó Isten dicsőségét, a lengyel és magyar nép baráti szeretetét.” A koszorút Takács Zoltán Balázs, az Árpád-házi Szent Kinga Kulturális Egyesület fiatal elnöke és Małgorzata Polakiewicz, az ószandeci Szent Kinga Egyesület képviselője helyezték el. Innen indult az ünnepi menet a lengyel, a magyar, Küngös és a Szent Kinga földje zászlóival az élén.

A faluházban Takács Zoltán, az Árpád-házi Szent Kinga Kulturális Egyesület elnöke köszöntötte a jelenlévőket, majd hivatalosan is megköszönte az ószandeci Szent Kinga Egyesületnek, hogy elfogadták a felkérést a testvéregyesületi kapcsolat megalakítására vonatkozóan. Az egyesületek képviselői aláírták az a jövőbeni együttműködésre vonatkozó megállapodást, majd közösen elénekelték a két nemzet himnuszát. A lengyel küldöttség tagjai lengyel áldást énekeltek, Szabó Dorottya pedig népdalt és egy ír áldást adott elő. Szabó Gergely polgármester köszöntőjével kezdetét vette a hivatalos fogadás, melyen a helyi Kéknefelejcs Néptánccsoport lépett fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában