Közösséget erősítettek

2018.04.29. 20:08

Szent György-napi kavalkáddal ünnepeltek Nagyvázsonyban

A keresztény, illetve Szent György hagyományok, valamint általában a magyar népi hagyományok arra jók, hogy közösségben legyünk és közösségben maradjunk. A sok kicsi közösségből pedig egy nagy faluközösséget alkossunk – mondta a polgármester.

Molnár Sándor

Szombaton rendezték meg a már hagyományos Szent György-napi Marha(nagy)hajtást a településen. Délelőtt szentmisét és középkori jószágáldást is tartottak a Pálos kolostorromnál. Délben kulturális programok, főzőverseny és jószágbemutató várta a vendégeket Nemesleányfaluban, ahová a jó időt kihasználva sokan kilátogattak.

A kulturális műsorban fellépett a helyi Férfi Dalárda, az Őszirózsa Nyugdíjas Klub kórusa, a Mesevár Óvoda és a Kinizsi Pál Általános Iskola néptáncosai, az Acro Dance Rock and Roll Sportegyesület tánccsoportja, a Kinizsi Táltosai Néptáncegyüttes és színpadra lépett a Kőris Zenekar is.

Fábry Szabolcs polgármester köszöntőjében egy nemrégiben hallott gondolatot osztott meg a jelenlévőkkel. Aki erővel harcol az erős, aki ésszel harcol az okos, aki a szívével harcol az legyőzhetetlen” – azt gondolom, hogy ez Szent Györgyre igaz és az egész keresztény hagyományra, gyökerekre. Mindarra, ami bennünket 1100 éven keresztül megtartott és meg fog tartani a jövőben is, itt a Kárpátok között. Nagyon fontos, hogy ahhoz a közösségi kultúrához, amit ezer éve hordozunk, ragaszkodjunk. Mert higgyék el nagyon fontos az, hogy felújítunk utcákat, hogy járdát építünk, rendezvényházat újítunk, napelemparkot építünk, de ez semmit nem ér önmagában, ezek csak épületek lesznek, infrastruktúra meg beruházás. Akkor ér ez valamit, ha közösség van egy településen. Nem csak látásból ismerjük egymást, hanem valóban közösség vagyunk fogalmazott a polgármester.

 

Miközben egymást váltották a fellépők a színpadon, velük szemben javában zajlott a főzőverseny. A Pontes Alapítvány támogatásával, a marhahajtás apropóján, csak marhaételeket készítettek. A versenyen 12 csapat indult. Mencshelyről és Badacsonyból is érkeztek és a helyi civil szervezetek is szép számmal ragadtak fakanalat.

Délután kihajtották a marhacsordát, este pedig „Toldi” vásári komédiát tartottak, amelyben közreműködött a Kinizsi Táltosai Néptáncegyüttes és a Férfi Dalárda is, majd hajnalig táncház várta az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában