Kiemelkedő olaszrizling

2018.05.18. 07:00

Hét borával nyert aranyérmet a hegyközségi pincészet

Koronczai Zsolt lett az év borásza a városban. Ezt a címet nem odaítélik, hanem elnyerni lehet. A városi borversenyen legeredményesebb borász nemcsak a cím birtokosa egy évig, de övé a borheteken az első pavilon is.

Sági Ági

A legeredményesebb borásznak járó díjjal, a faragott hordófenékkel Héring-Koronczai Katalin, Koronczai Péter, Koronczai Zsolt és Koronczai Martin Fotó: Balogh Zoltán

Hét borával nyert aranyérmet Koronczai Zsolt a városi borversenyen, egyik olaszrizlingje nagyaranyat kapott. A Koronczai család generációk óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, balatonszőlősi családi pincészetük környékén 22 hektár szőlőt művelnek.

- A fehérboroknál kizárólag reduktív technológiával dolgozunk. Törekszünk a fajélesztők korlátozott használatára. Ha jó minőségű a szőlő alapanyagunk, akkor annak természetes élesztőkultúráját használjuk, nem választjuk le a mustot a seprőről, nem tisztítjuk le a mustot. Hagyjuk, hogy boraink megőrizzék gyümölcsös jellegüket, finom illataikat és aromaanyagaikat – mondta el lapunknak Koronczai Zsolt borász.

A család három kékszőlő- és 12 fehérszőlőfajtával foglalkozik, ennek nagy része olaszrizling, a borvidék zászlósborát adó fajta. 2000 óta fejlesztik a gazdaságot, az akkori három hektár mellé kezdtek ültetvényeket vásárolni és telepíteni.

- Nagyon sok szőlőt értékesítünk. A borértékesítés nem könnyű, mert relatíve sokan vagyunk a piacon. Szállítunk vendéglátóhelyekre és palackozva a környékbeli boltokba – tette hozzá a borász.

A Koronczai Pince 2010 óta kint van a borheteken. A borheti szabályzat szerint csak azt a bort lehet a sétányon árusítani, amelyiket a városi borversenyre nevezték, és itt legalább 70 pontot elért. A Koronczai Pince hét bora 90 pont fölött kapott, aranyérmes lett.

A legeredményesebb borásznak járó díjjal, a faragott hordófenékkel Héring-Koronczai Katalin, Koronczai Péter, Koronczai Zsolt és Koronczai Martin Fotó: Balogh Zoltán

- Ezek zömmel 2017-es borok, köztük van Irsai Olivér, tramini, szürkebarát, ottonel muskotály, a BalatonBorunk – ami szintén olaszrizling, de kissé más, mint amivel a nagyaranyat nyertük. Neveztünk egy 2013-as merlot-sauvignon cuvéet is, bár ezt csak a borheti szabályzat miatt, mert erről a bírálat nélkül is tudjuk, hogy nagyon jó – mondta Koronczai Zsolt. Hozzátette azt is, hogy a borheti kitelepülésnek sok előnye van. A legfontosabb hozadéka, hogy nagyon sok emberrel lehet találkozni, akik megismerik a borászt, és ha később találkoznak a borral egy kereskedelmi egységben, akkor bátrabban nyúlnak hozzá.

A családi vállalkozásban lesz utánpótlás. A gyerekek, Péter és Martin még tanulnak, de érdekli őket a szőlő és a bor, a családfő azt reméli, később ők is a pincészetben dolgoznak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában