egykori iskolája fogadja be

2018.05.06. 08:08

Méltó helyre kerülhet a Nagy László-dombormű

A Nagy László Kossuth-díjas költőnek emléket állító, Kiss László alkotta dombormű eddigi haszontalan sorsa megoldódni látszik.

Laskovics Márió

A közelmúltban ismét előtérbe került az a Nagy László-dombormű, amelyet 2013-ban készített Kiss László művésztanár. Az elfeledett mementót 2014-ben eredetileg a Szent Anna Római Katolikus Óvodára vagy a Világos utcában, az egykor Pápán diákoskodó költő családjának bérelt lakóházán helyezték volna el. Azonban mivel előbbi homlokzatát oly szépen felújították, s ott elegendő a főkapu mellett a költő emlékét őrző tábla, utóbbi pedig közben az enyészeté lett, ezért az emlékjel a „fiókban” várta rendeltetésszerű sorsát.

A Nagy László költő finom arcvonásait megörökítő homokkő dombormű a pápai közgazdasági szakgimnáziumba kerühet Fotó: Laskovics Márió / Napló

Most úgy tűnik, végre stílszerű helyre, a pápai közgazdasági szakgimnáziumba kerülhet, az egyeztetések folyamatban vannak, tudtuk meg Berta Ildikó tagintézmény-vezetőtől. Tudniillik Nagy László 1941 és 1945 között a református kollégium kereskedelmi középiskolájában, a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma jogelődjében tanult.

A mintegy negyven kilogrammos homokkő dombormű történetéről Kaprinayné Megyeri Zsuzsannát, a Nagy László Általános Iskoláért Alapítvány kuratóriumi elnökét kérdeztük.

- Kiss László megbízta az alapítványt, hogy őrizzük a domborművet, így vártam a kedvező alkalmat, helyszínt, ahol fel lehetne avatni ezt a csodálatos alkotást. Hosszú várakozás után végre eljött az idő: a pápai közgazdasági szakgimnázium szívesen fogadta az ötletemet, hogy náluk legyen elhelyezve a dombormű. Ott méltó helye lesz, és nekik is szép emlékük lesz az egykori tanítványról – számolt be.

- Elnézve az országban lévő Nagy László-szobrokat, domborműveket, Kiss Lászlóé a költőt hűségesen, művészien felidézi. A homokkő rusztikus, az arcvonások mégis finomak – jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában