magánszemélyek és civil szervezetek

2018.05.20. 08:00

Vegyszermentes zöldségeket termelnek az ajkabódéi bolgárkertben

Burgonyát és kukoricát vetnek a bolgárkert területbérlői ezekben a napokban. Az idén második éve igényelhettek ingyenesen parcellát termelésre az Ajkabódén levő egykori Videoton-labdarúgópályán magánszemélyek és civil szervezetek.

Tisler Anna

Peng Piroska parcellája az ajkabódéi bolgárkertben Fotó: Tisler Anna

A kertben vegyszermentes termelés folyik, ami sokaknak már önmagában is vonzó. A terület onnan kapta az elnevezését, hogy egykor Bódé volt a térség éléskamrája, bolgár kertészek termeltek kiváló minőségű zöldségféléket. A tavalyi év eredményeit látva az idén jóval többen igényeltek területet. Ha így nő a kereslet, jövőre újabb részt kell művelésbe vonni.

Peng Piroska parcellája az ajkabódéi bolgárkertben Fotó: Tisler Anna

A bolgárkertben a rendszeres locsolási lehetőséget is ingyenesen biztosítja az önkormányzat, valamint a terület őrzése is megoldott.

A Diabetesz klub tagja, Peng Piroska az idén először vesz részt a programban. Kérdésünkre elmondta, hogy családi házból társasba költözött, és hiányzott neki a kert, mert megszokta, hogy tavasztól őszig a szabadban tevékenykedik. Vonzó volt számára az is, hogy a területen vegyszermentes termelés folyik, így egészségesebb ételek kerülhetnek az asztalra. Számára ugyanis fontos, hogy egészségesen táplálkozzon.

A Bódé városrészben működő, a régi falusi gasztronómiai hagyományokat ápoló Nosztalgia nyugdíjasklub már másodszor igényelt parcellát, az idén már kétszer akkorát, mint tavaly. Szimeiszter Imre és Fazakas Ibolya elmondta, ha kell, naponta lejárnak kapálni, locsolni. Mindig van kint más is, akivel munka után beszélgetnek, tapasztalatot cserélnek. A program ugyanis a közös munka által közösségteremtésről is szól.

Keresszegi Ferenctől, az önkormányzat közterület-fenntartási ügyintézőjétől megtudtuk, a termelők a terményeik tíz százalékát felajánlják közösségi célra. Terveznek többek között egy közös lecsófőzést, valamint építenek szalonnasütőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában