szünet

2018.06.24. 08:00

Nincs nyár tábor nélkül – Hová mehetnek Veszprém megyében a fiatalok?

Megyeszerte elkezdődtek a nyári táborok már az iskolai szünet első hetében, s bár a táborszezon csúcsa még hátravan, érdemes igyekezni a jelentkezéssel, mivel a legtöbb szervezőnél már beteltek a helyek.

Borsos Renáta, Molnár Sándor, Leitner Vera, Polgár Bettina

Gannán évről évre szerveznek gyermektábort Fotó: archív / Polgár Tibor

Kreativitásukat is bizonyíthatták

A Devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskola és AMI több táborral készül a diákoknak, amit főként pályázati forrásból biztosít – nyilatkozta lapunknak Mayer Gábor, az iskola intézményvezetője. A héten napközis tábort tartottak harminc fő részvételével, reggeltől délutánig változatos programok és kirándulások fűszerezték a diákok napjait, akik megismerhették a természet csodáit a Somló hegyen, Sárvár, Keszthely és Szigliget nevezetességeit, érdekes előadást hallhattak a vöröskeresztesek jóvoltából, de betekintést nyertek az íjászat világába, és a kreativitásukat is bizonyíthatták a kézműves-foglalkozások alatt. Érdeklődés övezte a motoros, autós, illetve a rendőrségi és tűzoltósági bemutatót.

Jövő héten ugyancsak az általános iskola szervezésében, az Erzsébet-tábor keretén belül 169 gyermek tölti majd kellemesen és hasznosan nyaralását. Feledhetetlen élményeket szerezhetnek majd a közeli élményparkban, hajózhatnak Keszthelynél, és a sokszínű programoknak köszönhetően aktívan tölthetnek minden egyes pillanatot. A pedagógusok a két tábornak köszönhetően biztosítani tudják a gyermekek felügyeletét a júniusi időszakra. A nyár végén a devecseri zeneiskola rendhagyó táborát tartják majd Balatonszepezden.

Minden generáció képviseltesse magát

Az Ajkarendekért Egyesület szervezésében immár tíz esztendeje az évzáró utáni héten tartják a hagyományőrzés jegyében a töretlen népszerűségnek örvendő tábort. Az egyesület több iskolával is szerződésben áll, és örömükre szolgál, hogy a nagyobb gyerekek gimnazistaként is visszajárnak, hogy az ötvenórányi kötelező iskolai közösségi szolgálatot segítőként, felügyelőként a táborban dolgozhassák le. A vágyott koncepció, mely szerint minden generáció képviseltesse magát, minden alkalommal eléri célját, nagymamák és szülők együtt sütnek-főznek a gyerekekkel. A sváb hagyományoknak lényegi szerepük van az együtt töltött öt nap alatt. A gyerekek kreatív alkotókedvüknek hódolhattak az agyagozás, az egyenpóló elkészítése és a tábor zászlajának megfestés során, a fizikai aktivitás jegyében pedig szülőkkel, tanárokkal együtt közel százan túráztak és számháborúztak a Cuha-völgyben. A Sárcsi-kúthoz kerékpártúra vezetett, hogy ott a Bakonyi Tájfutó Klub vezetésével megismerkedjenek a tájfutás szépségeivel. A testi, lelki és szellemi feltöltődés minden résztvevő részéről idén is adott volt.

BERHIDÁN a nyári szünet első hetében immár csaknem tíz éve rendez Fésüs Éva pedagógus a Petőfi Sándor Művelődési Központ és Könyvtárban napközis típusú táborokat, melyeken általában, akárcsak idén, tizenöt gyerek vesz részt. A helybeli fiatalok mellett olyan gyerekek is érkeznek a színjátszással, drámával, alkotással kapcsolatos játékos foglalkozásokra, akik nem itt élnek, tanulnak, csak nyaralni érkeztek a nagyszülőkhöz, mivel az ingyenes, általában tíztől kettőig megszervezett tábor valamennyi általános iskolás számára nyitott. – Minden évnek van egy saját témája, idén ez a maszkok és az óriásbábok, ezzel pedig egyben a készülő őszi iskolai színdarabra is ráhangolódunk már. A hét elején a maszkok, törzsi rítusok világa felől indultunk, a gyerekek saját maszkokat készítettek, megbeszéltük, mit jelentett ez egykor, mit jelent ez ma – mondta el Fésüs Éva.

Kézműves- és gasztronómiai foglalkozások

A PÁPAI és környékbeli gyermektáborok kínálatát tekintve az aktív kikapcsolódásra vágyók ugyanúgy megtalálhatják a kedvükre való lehetőséget, mint a kézműves-foglalkozások kedvelői. Az Esterházy-kastélyban július elejétől kezdődően egészen augusztus elejéig több turnusban szerveznek barokk tábort, ahol a fiatalokra kézműves- és gasztronómiai foglalkozások, kirándulások várnak, részt vehetnek levendulaszüreten, reptérlátogatáson, de strandolás, kincsvadászat, drámajáték és bringóhintózás is gazdagítja a programot. A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ táborai június végétől augusztus második feléig tartanak, itt a gyermekek a lovastorna, a pónilovaglás, a tánc, illetve a kreatív foglalkozások keretében a batikolás, a textilfestés, az újrahasznosítás, a gipszöntés, a foltvarrás és a nemezelés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg, de szabadidős programként strandolás, kirándulás is várja őket. A Kékfestő Múzeumban augusztus elejéig folyamatosan szerveznek turnusokat, itt a gyermekek régész-, kiránduló- és alkotótáborra jelentkezhetnek. A Gannán rendszeresen megszervezett, kreatív foglalkozásokkal és kirándulással tarkított gyermektábort idén július 23–28. között rendezik meg.

Gannán évről évre szerveznek gyermektábort Fotó: archív / Polgár Tibor

A nyári táborok kiválasztásánál érdemes rákérdezni az esetleges kedvezményekre is, melyeket általában több turnuson való részvétel vagy testvérek jelentkezése esetén biztosítanak. A döntést pedig nem célszerű túl sokáig halogatni, hiszen egyes turnusokban már most betelt a létszám.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában