Zsörk

2018.07.10. 07:00

Megújul a bakonyi szellemfalu kápolnája – Erdélyi ácsmesterek irányították a tetőrekonstrukciót

Közösségi összefogással, társadalmi munkával és nagylelkű adományok segítségével teljes egészében megújult a zsörki kápolna fa tetőszerkezete.

Polgár Tibor

A zsörki kápolna tetőszerkezete teljes egészében megújult Fotó: Völfinger Béla

Története során többször felújították

Az 1990-es évekre elnéptelenedett egykori község, Zsörk közigazgatásilag Pápateszérhez tartozik, egészen pontosan annak egyik külterülete, zártkertje. A közel 70 hektáros „szellemfalu” Szent István királyról elnevezett templomának keletkezéséről majdhogynem semmit nem lehet tudni. Annyi bizonyos, hogy a 19. század elején épülhetett és története során többször felújították, legutóbb az 1980-as évek végén, illetve 5-6 esztendővel ezelőtt, akkor kifestették belülről.

A zsörki kápolna tetőszerkezete teljes egészében megújult Fotó: Völfinger Béla

– A kápolna rekonstrukciója mostanra igencsak időszerűvé vált, a tetőszerkezetre ez különösen igaz. A tavaly decemberi hagyományos élő betlehemes játékunk alkalmával gyűjtést tartottunk az épület felújítására. Az előadást megtekintette Tófalvi Mihály erdélyi ácsmester is, aki egy szakmunka miatt tartózkodott a településünkön, majd a betlehemezés után megkeresett és felajánlotta, hogy ingyen kicseréli a zsörki templom tetőszerkezetét, ha rendelkezésre áll hozzá a nyersanyag.

Völfinger Béla, Pápateszér polgármestere Fotó: Polgár Tibor/Napló

Másnap felmérte a helyszínt és összeírta a szükséges alapanyagokat – tekintett vissza a Naplónak nyilatkozva Völfinger Béla, Pápateszér polgármestere. Mint mondta, a Korondon élő Tófalvi Mihály és fia a megbeszéltek szerint idén nyáron visszatért Pápateszérre, majd lelkes helyi önkéntesek közreműködésével öt nap alatt elvégezték a zsörki kápolna fa tetőszerkezetének teljes felújítását.

A pápateszériek folytatnák Zsörk templomának rekonstrukcióját Fotó: Polgár Tibor/Napló

Folytatnánk a rekonstrukcióját

– Látszott, hogy Tófalviék kiváló szakemberek és nem ez az eső ilyen munkájuk, ugyanakkor megjegyezték, templomfelújításért még sosem kértek pénzt. Zsörkön szinte az össze épület leomlott, összedőlt már, de a kápolna még mindig áll, sőt, szerkezetileg jó állapotban van, a továbbiakban pedig folytatnánk a rekonstrukcióját.

Tófalvi Mihály és fia, ifj. Tófalvi Mihály erdélyi ácsmesterek ingyen végezték el a zsörki kápolna tetőszerkezetének rekonstrukcióját, példát mutatva önzetlenségből a mai anyagias világban Fotó: Völfinger Béla

- Már megkezdtük a nyílászárók felújítását, ezután többek között toronysüveg- és vakolatjavítást, festési és tereprendezési munkákat szeretnénk elvégezni. A templom szeptember elsejei búcsújára jó lenne megvalósítani az épület teljes körű felújítását. Ezúton is köszönjük mindazoknak, akik társadalmi munkával kivették a részüket a rekonstrukcióból, vagy anyagilag támogatták azt! – fogalmazott Völfinger Béla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában