erőt meríteni

2018.09.16. 15:00

Meg lehet gyógyulni a betegségből – Rákbetegek művészeti találkozója Tihanyban

Hitet adnak, példát mutatnak a rákbetegek a többieknek ahhoz, hogyan lehet erőt meríteni, küzdeni, hinni abban, meg lehet gyógyulni a daganatos betegségből, amelyben nagy szerepe van a kultúrának, derült ki Hornyák Lajos főorvos, a Veszprémi Onkológiai Centrum vezetője köszöntőjéből, a Daganatos Betegek Művészeti Találkozóján, Tihanyban, a zsúfolásig megtelt Mádl Ferenc téren, a hétvégén.

Kovács Erika

Betegségről és gyógyulásról

Félezren érdeklődtek az ország minden részéből a találkozó iránt, amit Hornyák Lajos főorvos ötlete nyomán Rózsa Éva, a művelődési ház igazgatója és Apró Zoltánné, a Tihanyi Levendula Klub vezetője szervezett meg, utóbbi érintett volt a betegségben. A program pénteken megkezdődött: a művelődési házban orvosok beszéltek a rákbetegségről, a gyógyulásról.

Dávid Gyula, a veszprémi kórház főigazgatója szombaton, a művészeti bemutató előtt arról beszélt, hogy a betegség megelőzésében, gyógyításában, az utógondozásban központi szerepet töltenek be az orvosok, de munkájuk sikerében alapvető a betegek, az önszerveződő betegcsoportok támogatása. Nagyon fontos a betegek együttműködése, ha segítik egymást, találkoznak a már gyógyultak a jelenlegi betegekkel.

Hornyák Lajos főorvos, onkológiai centrumvezető a találkozó céljáról kiemelte: a betegek beszélhetnek arról, hogyan telnek napjaik, miként küzdenek meg a betegséggel, ezzel erőt adva sorstársaiknak. A gyógyulásba vetett hiten, a családi szeretet, illetve a gyógyítás mellett nagyon lényeges, hogy a kultúra révén tudják kifejezni a fájdalmat, elhagyatottságot, reményt, illetve azt, hogyan próbálnak erőt meríteni a gyógyuláshoz. Megmutatják a többieknek, hogyan lehet küzdeni szavalattal, vers-, és könyvírással, képzőművészeti alkotásokkal. -Az elmúlt évtizedek küzdelmeinek hála, egyre több beteg gyógyul meg a rákból, fogalmazott.

Segít, ha nem zárkózik be a beteg

-Van élet a betegség után és közben is, érvelt Szabó János, a Rákbetegek Országos Szervezete elnöke. Hozzátette, alapvető jelentősége van, hogy a beteg képes legyen megküzdeni saját szenvedésével, amelyben segít, ha nem zárkózik be, hisz a gyógyulásban, és elfogadja, keresi a család, barátok, ismerősök, sorstársak társaságát, szeretetét. Utalt rá, az utóbbi 5-10 évben egyre több a daganatos beteg, leggyakoribb az emlő-, tüdő-, és vastagbélrák.

-Meg lehet gyógyulni a rákból hittel, akarattal, pozitív gondolkodással, szögezte le Apró Zoltánné, akit 1991-ben műtöttek, és ma teljesen egészséges.

A találkozón, amelynek házigazdája Halas Adelaida, a Petőfi Színház színművésze volt, több kategóriában, mint vers, próza, zene, tánc, népdal színvonalas előadásokat mutattak be a megjelentek. Kitűnő alkotásaikból, többek között képekből, hímzésekből, csipkékből kiállítást nyitottak a művelődési házban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában