A keleti front áldozatai

2019.01.13. 19:50

Gangler László: Meghatározó erővé válhat a Magyar Honvédség

Fel kell ismernünk a béke valódi értékét, és minden erőnkkel védenünk kell azt – hangsúlyozta a doni áttörés 76. évfordulójának tiszteletére tartott pápai megemlékezésen Gangler László ezredes, a Magyar Honvédség Parancsnokság Logisztikai és Gazdasági Csoportfőnökségének csoportfőnök-helyettese.

Polgár Tibor

A doni áttörés 76. évfordulójának tiszteletére tartott pápai megemlékezés koszorúzással és gyertyagyújtással zárult

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Az Esterházy út és a Szent István út sarkánál lévő második világháborús emlékműnél rendezett főhajtáson a szónok megjegyezte, az egész világon izzik a konfliktus parazsa, és folyamatosan küzdeni kell azért, hogy ez a parázs ne lobbanjon lángra, ne pusztítson őrjöngő tűzvészként, emberek millióit elpusztítva. Gangler László emlékeztetett: 1943 januárjában a keleti fronton következett be a magyar történelem egyik legnagyobb hadikatasztrófája, ami a doni áttörés néven híresült el. A 2. magyar hadsereg gyakorlatilag megsemmisült a Don-kanyarban a Vörös Hadsereg ellen vívott harcokban.

Gangler László kiemelte, minden erőnkkel védenünk kell a békét
Fotó: Polgár Tibor/Napló

A mindent eldöntő ütközet január 12-én indult, az esztendő leghidegebb éjszakáján. A magyar honvédek a végsőkig kitartottak állásaikban, megtették, ami tőlük telt, hősiesen küzdöttek. Legyengülve, megfogyatkozva, akadozó ellátás mellett és hiányos téli felszereléssel védték a számukra kijelölt rendkívül hosszú, több mint kétszáz kilométeres frontszakaszt, ám végül felmorzsolódtak a szovjet túlerővel szemben.

A doni áttörés 76. évfordulójának tiszteletére tartott pápai megemlékezés koszorúzással és gyertyagyújtással zárult
Fotó: Polgár Tibor/Napló

– A Don-kanyarnál a magyar katonák teljesítették a kötelességüket, de nekünk, ma élőknek is van feladatunk. Emlékeznünk kell a hős elődökre, a vissza nem térő családtagokra. Tanulnunk kell a múltból, és életünk, döntéseink során tegyünk azért, hogy ehhez hasonló katasztrófa többé ne fordulhasson elő! Fel kell ismernünk a béke valódi értékét, minden erőnkkel védenünk kell azt – fogalmazott Gangler László.

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Az ezredes a jelenről szólva kiemelte, a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében régóta nem látott léptékű fejlesztés valósul meg a Magyar Honvédségnél. Többek között megújul a katonák egyenruhája és fegyverzete, korszerű páncélos harci járműveket, tüzérséget, légvédelmi rendszert és helikoptereket rendszeresítenek. Mint mondta, hazánk honvédsége olyan fejlődési pályára állhat, amellyel meghatározó erővé válhat, tovább erősítve Magyarország biztonságát, Európa közös védelmét és a NATO-szövetséget.

A városi megemlékezésen közreműködött az MH Pápa Bázisrepülőtér, a Pápai Huszáregyesület, valamint szavalattal Pusztai Boglárka. A főhajtás koszorúzással és gyertyagyújtással zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában