Az első lépések egy új élethez

2019.01.26. 11:30

Utcán élő emberek kapnak albérletet és képzést Veszprémben

Jó néhány, utcán élő hajléktalannak biztosít albérletet közel két éven át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza uniós pályázati pénzből.

Mátételki András

Roth Andrea Hajnalka és Varga István azon szerencsések közé tartozik, akik a Befogadás házában kaptak albérletet. Jó úton vannak az öngondoskodás felé

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– A hajléktalanok egy részének a gondozását a 99,4 millió forintból nem intézményi szinten oldottuk meg, hanem albérlethez juttattuk őket – mondta Szaller Péter a minapi sajtótájékoztatón.

A szeretetszolgálat veszprémi koordinátora hozzátette, a programban részt vevők pszichológiai, pszichiátriai, addiktológiai és háziorvosi vizsgálaton estek át, majd a szakemberek javaslatot tettek arra, kik alkalmasak erre a segítségre. Tavaly augusztusban húsz nehéz sorsú ember feje fölé került fedél, akik párosával laknak a bérelt otthonokban. Indulásképpen, ahol kellett, bútorral rendezték be a szobájukat, vettek nekik háztartási gépeket, ruhákat, tisztítószereket, valamint 45 napig ingyen étkezhettek. Közülük tizenketten 2020 májusig tartó programban vesznek részt. Nyolc hónapon át tartó képzésükben szerepel hat elemből álló életvezetési oktatás és két szakmára való felkészítés. A jövőben lehetnek állatgondozók segítői vagy OKJ-s bizonyítvánnyal parkgondozók.

Roth Andrea Hajnalka és Varga István azon szerencsések közé tartozik, akik a Befogadás házában kaptak albérletet. Jó úton vannak az öngondoskodás felé Fotó: Pesthy Márton/Napló

Aki rendszeresen részt vesz a felkészítésen, az havonta 55 ezer forintos támogatást, napi ezerforintos étkezési utalványt, utazási bérletet kap, valamint napi egyszeri étkezést nyújtanak nekik. A máltaiak a többieknek közfoglalkoztatásban kínálnak munkát, hogy ne a négy fal között éljék mindennapjaikat.

Szaller Péter azt is elmondta, hogy a húsz ember mögött nyolctagú csapat áll. Négy szociális munkás napi-heti szinten tartja velük a kapcsolatot, ugyanis ezeknek az embereknek, akiknek jó része eddig a szabad ég alatt aludt, sokszor gondot jelent az új életformához való alkalmazkodás. Jelenleg saját lábukon kell megállniuk, beosztaniuk a pénzüket, intézni az ügyeiket.

A Napló kérdésére a koordinátor elmondta, piaci alapon találtak albérleteket (személyenként bruttó átlag 70 ezer forintért rezsivel), ami nem volt könnyű, amikor kiderült, kikről van szó. A szeretetszolgálatnak ez a harmadik ilyen jellegű sikeres pályázata. Elhangzott: a program célja, hogy ezeket az embereket visszavezessék a társadalomba, keressenek állást, tudjanak magukról gondoskodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában