ütemezetten végzik a burkolatjavítást

2019.02.20. 11:00

Kátyúk az utakon: nyárra megyénkben is eltűnnek

Egész évben folyamatosan, ütemezetten végezzük a burkolatjavítási munkákat. Erre akkor van lehetőségünk, ha tartósan száraz az időjárás és a hőmérséklet nulla fok felett alakul, utalt a munkálatokra Pécsi Norbert a Magyar Közút Nonprofit Zrt. képviseletében.

Kovács Erika

A közutas társaság szóvivője egyebek mellett elmondta, novembertől márciusig alapvetően speciális kátyúzóanyagot használnak, egyes kiemelt útszakaszokon pedig korlátozottan télen is végzik a tartósabb, úgynevezett melegaszfaltos javításokat. Az utak állapotáról naprakész információkkal rendelkeznek, útellenőri szolgálatuk ugyanis folyamatosan ellenőrzi a több mint 1600 kilométeres Veszprém megyei közúthálózatot, és jelentéseik alapján ütemezik be az egyes javítási feladatokat.

A javítást, illetve kátyúzást minden esetben az utak úthálózati szerepe alapján, ütemezetten végzik szakembereik, vagyis a forgalmasabb útszakaszokon található hibák javítása élvez elsőbbséget. Így első körben a gyorsforgalmi utakon, majd a főutakon, végül a mellékutakon dolgoznak az ajkai, pápai, tapolcai és veszprémi mérnökségek szakemberei.

- A tartósabb és hatékonyabb burkolatjavítási munkák elvégzésére tavasztól őszig van lehetőség, a teljes körű felújítások is ebben az időszakban valósulhatnak meg, fogalmazott Pécsi Norbert. Hozzátette, tavaly a kátyúzási munkákon kívül az utóbbi évek legnagyobb útfelújítási programjait indíthatták el, ezzel országosan csaknem ezer kilométernyi útfelújítás történt. Ezen programok idén is folytatódnak, kiegészülve a Magyar Falu programban szereplő újabb útfelújítási projektekkel, ami mintegy 430 kilométernyi, döntő többségében mellékút felújítását jelenti. A helyi burkolatjavítási munkáiknál, illetve a nagy felületű burkolatjavításokon és teljes körű felújításokon kívül, tavaly 9655 tonna melegaszfaltot és 1689 tonna hidegaszfaltot használtak fel, mintegy 384 millió forint értékben.

Terveik szerint idén is a tavalyihoz hasonló mennyiségű anyaggal dolgoznak az említett munkálatoknál, a minden évben előre meghatározott központi, költségvetési forrásaikból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában