egy halott, két súlyos sérült

2019.02.05. 10:46

Halálos motorbaleset Gyulafirátótnál: letöltendő börtönt kapott az autós

Egy év tíz hónap, fogházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte jogerősen a bíróság R. Richárdot halálos közúti baleset gondatlan okozása vétsége miatt, közölte az ítéletet Mészáros Mária törvényszéki bíró kedden a bíróságon. A férfit hét évre a járművezetéstől is eltiltották.

Kovács Erika

Meghalt a lányom a balesetben! – mondta elkeseredetten Berki István a bíróságon

Fotó: Kovács Erika/Napló

A 2016. május 29-én, Gyulafirátótnál történt balesetben egy 19 éves férfi autójával nekiütközött a szemközti sávból érkező motorosoknak, aminek következtében egy fiatal nő meghalt, egy másik nyaktól lebénult, egynek pedig a lába sérült meg súlyosan.

Meghalt a lányom a balesetben! – mondta elkeseredetten Berki István a bíróságon
Fotó: Kovács Erika/Napló

Az elsőfokú bíróság tavaly október 9-én egy év tíz hónap szabadságvesztésre ítélte R. Richárdot, négy évre felfüggesztve, és hét évre eltiltotta a járművezetéstől. Az ítélet ellen Román Gyula ügyész fellebbezett, végrehajtandó szabadságvesztést kért a vádlottra.

Mészáros Mária tanácsvezető bíró a jogerős ítélet után egyebek mellett elmondta, a vádlott alvászavar kapcsán mikroelalvásra hivatkozott, amelyről már korábban is tudott. Mégis továbbhaladt, pedig érezhette, hogy nem volt biztonságos vezetésre alkalmas állapotban, könnyelműen bízott magában. A bíróság súlyosbító körülménynek értékelte a baleset következményeit. Borza Márta, a súlyos lábsérült hozzászólásában kiemelte, érdekes, hogy a vádlott az első tárgyaláson még tagadta a rövid elalvásokat, a másodikon már alvászavarról beszélt. R. Richárd az utolsó szó jogán azt mondta, nagyon sajnálja az egészet, ha tehetné, visszacsinálná.

Borza Márta, a súlyos lábsérült felolvasta hozzászólását
Fotó: Kovács Erika/Napló

Lóczi Gabriella ügyvéd, Borza Márta védője érdeklődésünkre aláhúzta, korrekt és igazságos ítélet született, a másodfokú bíróság minden körülményt mérlegelt, az ügyészi indítvánnyal értett egyet. Szükség volt a végrehajtandó szabadságvesztésre, hogy a vádlottnak legyen ideje átgondolni tette súlyát, másfelől olyan elkövetőket is visszatarthat az ítélet a bűnelkövetéstől, akik úgy vezetnek, hogy tudják, alvászavaruk van, és kiteszik a többieket a veszélynek.

- A lányomat visszahozni nem lehet, a vádlott megérdemli a büntetését, nagyon sok családot tönkretett – fogalmazott Berki István, a meghalt fiatal nő édesapja.

Foki Imre, a lebénult Niki édesapja úgy mondta, kis elégtétel az ítélet számukra, és nem hozza vissza lányuk egészségét, nem segít a család életén. Borza Márta, a súlyos lábsérült, akit sokszor műtöttek és akinek emiatt kettétört az élete, kevésnek tartotta az ítéletet, de elégedett. Úgy mondta, legalább letöltendő büntetést kapott az illető. Három éve húzódott az ügy, jó, hogy vége lett.

Családtagok, rokonok, barátok vártak az ítéletre a bíróság folyosóján Fotó: Kovács Erika/Napló

Plenter Nándot, R. Richárd ügyvédje kiemelte, védence vállalja a felelősséget, megbánta cselekedetét, ha kell, elkezdi a börtönbüntetés letöltését. Becsületessége miatt családja büszke rá.

- Helytálló az ítélet, ez nem győzelem volt az autós felett, hanem az igazság, a jog végezte dolgát. A mostani ítéletre alapozhatunk a jövőben is a motorosok érdekében, alapos bírói felderítés történt – vélte Csapó Zoltán, a Motoros Érdekvédelmi Egyesület elnöke.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában