méltó helyszínen

2019.02.10. 20:00

Az adakozásról és az emlékezésről is szólt a sümegi Zsófia-bál

Nagy hagyománya van Veszprém megyében a történelmi báloknak, fogalmazott Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő a hatodik Zsófia-bálon Sümegen, a Hotel Kapitányban, ahol külön emlékeztek ifjabb Papp Imrére, a bál egyik ötletgazdájára. A teltházas est bevételét a sümegi kálvária-szoborcsoport és környéke felújítására fordítják.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Fenyvesi Zoltán képviselő, az est védnöke kiemelte, a farsangi bálok elűzik a telet, elhozzák a tavaszt, ahogy reményei szerint ezúttal is megtörténik. Takács Szabolcs kormánymegbízott, a bál védnöke aláhúzta, fehér asztal mellett a hétköznapitól eltérően lehet beszélni a várost érintő fejlesztésekről is, majd méltatta a városvezetés munkáját, amit hivatala támogat. Papp Imre várkapitány, házigazda felidézte, régóta tervezték, hogy visszahozzák a régi sümegi megyebálok hangulatát, amelynek méltó helyszíne a szálloda díszterme.

 

Végh László, Sümeg polgármestere a bál névadójáról felidézte, Kompanik Zsófia a 19. században élt, a sümegi iskola- és kórházalapító Ramessetter Vince felesége volt. Az asszony alapította Sümegen az óvodát, felkarolta a nehéz sorsú gyerekeket, családokat. – Ha valaki szereti Sümeget, a nemzetet, akkor mindig gondolnia kell arra, hogy adjon is, fogalmazott a polgármester. A sümegi kálváriáról közölte, Tihanyban állították az 1920-as években az utolsó magyar király, illetve Trianon emlékére, majd 1960-ban a kommunista rezsim ledöntötte. A korpuszok szeméttelepre kerültek, amiket a sümegiek megmentettek. A köszöntők után fergeteges hangulatot teremtett a Savária Tánccsoport Egyesület, a harmonikavirtuóz Szabó Ádám és a Start Tánczenekar.

Böjte Éva szállodaigazgató, aki kislányával, szüleivel vett részt a bálon, a jótékonyságot érintő kérdésünkre azt mondta, működésükben, illetve személyesen is ezt alapvetőnek tekintik, mert ezzel is a város fejlődését támogatják. Üdvözölte, hogy sok vendéget, telt házat vonzott a jótékony célú est.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában