A több identitás gazdagabbá tesz

2019.05.12. 07:00

A fókuszban kulturális örökségünk, identitásunk

A kulturális örökség és az önazonosság kérdését vizsgálják diákok, döntéshozók egy-egy európai projekt kétnapos tanácskozásán.

Marton Attila

A tavaly szeptemberben indult Tárd fel európai kulturális örökségedet! című program első nemzetközi találkozóján a szlovéniai Lendván a multikulturalizmus, Eisenstadtban a szellemi kulturális örökség témáját vitatták meg a résztvevők. A veszprémi rendezvényen a kulturális örökség és az identitás kapcsolatát és annak európai integrációban betöltött szerepét helyezték a középpontba, a programban a szlovén és osztrák partnervárosok küldöttei mellett a francia Saint-Omer és az észt Tartu vendégei vesznek részt.

Navracsics Tibor és Porga Gyula a konferencián részt vevő diákok körében
Fotó: Penovác Károly

Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa elmondta, a program hozzájárulhat ahhoz, hogy a résztvevők városukhoz kapcsolódó önazonossága megerősödjön, és egyúttal azt is megvitathatják, lakókörnyezetük hagyományai hogyan járulnak hozzá személyiségük gazdagításához. Hangsúlyozta, a felmérések azt mutatják, akik részt vettek Erasmus-programban, azoknak az európai identitás is a személyiségük részévé vált.

Kiemelte, az euró­pai identitás nem a nemzeti azonosságtudattal szemben fogalmazódik meg, hanem azt erősíti, ugyanis a több identitás gazdagabbá teszi az embert. A közelgő európai parlamenti választások kapcsán arról beszélt, hogy az európai színtér legfontosabb témái manapság a migráció, a klímaváltozás és környezetvédelmi kérdések, míg nemzeti szinten az oktatás, az egészségügy vagy a szociális ellátás.

A projekt résztvevői pénteken Raffay-Danyi Ágnes előadását hallgathatták meg, és veszprémi fiatalok vezetésével városi sétán vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában