veszprém

2019.05.11. 18:18

Átadták a Gizella-díjakat

Rácz Katalin, a Hét Domb Egyesület elnöke, Trócsányi Gergely zenész és Zeitler Gusztáv tanár, cserkészvezető vehették át az elismerést a Szentháromság téren tartott ünnepségen szombaton.

Marton Attila

A hagyományoknak megfelelően a Kossuth Lajos utcáról történelmi felvonulás vezette fel az érdeklődőket a díjátadó helyszínére. A dobszóra indult menet élén zászlóforgatók haladtak és adtak látványos műsort, majd passaui néptánckar és a bajorországi város Aranyfőkötős csoportjának képviselői, valamint a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör tagjai is részt vettek a vonuláson, amelyet a Garabonciás gólyalábasok zártak.

Ugron Zsolna írónő ünnepi beszédében Gizella királynéról beszélt, kiemelve, kevés biztosat tudunk róla, a krónikák leírásai sem igazítják el az utókort. Hangsúlyozta, ennél fontosabb, hogy a ma embere miért tiszteli őt, és milyen királynőre emlékezik. – Gizella gyereklányként messziről érkezett. Harcolt a maga igaza szerint az országért, ő volt az első királyné, aki templomot alapított. Szimbólummá hímzett egy misepalástot, és belevarrta az ország jövőjét az európai keresztény kultúrába – fogalmazott az írónő. Kiemelte, Gizella mítoszát évszázadról évszázadra, immár ezer éve továbbadják Veszprémben, a legendák az adakozás, a nagyvonalúság viselőjévé, magabiztos, erős és szelíd nő képére formálták őt, a róla alkotott mítoszt a következő években az egész kontinens megismerheti. Megjegyezte, legendákra, közös történetekre nagy szükség van, mert ezek a jövő formálásához is hozzájárulnak.

A köszöntő után Porga Gyula polgármester adta át a Gizella-díjakat. A veszprémi közgyűlés a város kulturális életében kifejtett önzetlen munkája, valamint a város épített és természeti értékeinek létrehozásában és megőrzésében végzett példamutató tevékenységéért tüntette ki Rácz Katalint, a Hét Domb Egyesület elnökét. Vezetésével indította el a szervezet a Jutasi őrjárat névre keresztelt túrasorozatot, és szintén az egyesületnek köszönhető, hogy a Rab Mária forrás környezete az elfeledettségből újra imádságos hellyé vált. Felelős szerkesztői munkájának köszönhetően jelenik meg a Rab Mária Híradó.

Trócsányi Gergely, Rácz Katalin, Porga Gyula és Zeitler Gusztáv a díjátadón Fotó: Pesthy Márton

Veszprém kulturális életében, valamint a város hírnevének öregbítésében végzett kimagasló munkája elismeréseként adományozta a díjat Trócsányi Gergelynek a város közgyűlése. A zenész a Hollywoodoo együttes frontembereként vált ismertté országosan. Később öt éven át zenekari vezetőként, tanárként, mentorként, terapeutaként működött közre a fogyatékkal élő fiatalokból alakult Hangadók nevű zenekarban. 2015-ben Süle Zsolttal közösen megalapították az ÉSTE nevű formációt, amely egy művészeti ágakat egyesítő zenei, színházi, képzőművészeti produkció.

Zeitler Gusztávot a fiatalok értéknevelésében végzett kimagasló munkájáért, valamint Veszprém kapcsolatainak kiépítésében, ápolásában kifejtett példaértékű tevékenységéért ismerték el. Tanárként több generációval ismertette meg az elmúlt három és fél évtizedben a magyar néphagyományokat. 1988-ban az elsők között volt az országban, aki elkezdte újjászervezni a cserkészmozgalmat. A 126. számú Szent Imre cserkészcsapatnál a csapat harmincéves fennállása óta tölti be a csapatparancsnoki tisztséget, ezalatt több határon túli magyar cserkészcsapattal szerveztek közös táborokat, lengyel és német kapcsolatokat is kialakítottak.

 

A díjátadó után Szalóki Ági és Bognár Szilvia énekesnők népdalokból és a régi magyar világi muzsika szerzeményeiből adtak koncertet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában