Számtalan résztvevő a szabadban tartott versenyen

2019.05.15. 11:30

Nem mumus a számtan a veszprémi Medve Szabadtéri Matekversenyen

A Medve Szabadtéri Matekverseny egy rendhagyó rendezvénysorozat, mely idén ünnepli 20. születésnapját.

Juhász-Léhi István

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A verseny veszprémi re­gio­nális fordulójára a hétvégén hét helyszínen került sor a Kolostorok és kertek rendezvénytéren.

– A Medve Szabadtéri Matekversenyt hét regionális fordulóban rendezzük meg, majd következik az országos döntő. Közel ezerötszáz diák van itt hat különböző kategóriában, ami két évfolyamonként jelent egy kategóriát – mondja Gyimesi Bernadett, a Matematika Összeköt Egyesület főtitkára.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A szervezők állomásokat jelöltek ki (13 dupla, azaz 26 állomás), a gyerekek ezek között sétálva oldanak meg szöveges feladatokat, amelyek játékos, barátságos köntösben vannak „tálalva”.

– Úgy látjuk, szeretik a Medve Matekot a gyerekek, évről évre népszerűbb – mutat körbe Gyimesi Bernadett, aki elárulja: ilyen sokan nem voltak még Veszprémben, ez az 1500 fő rekord itt, és szerencsére jó idő is lett.

A verseny történetéről megtudjuk: 1999-ben indult. A Matematika Összeköt Egyesület célja pedig természetesen az, hogy népszerűsítse a matematikát, és ezekkel a versenyekkel jól is sikerül mindez.

A gyerekek játékos, barátságos köntösben tálalt szöveges feladatokat oldottak meg a szabadtéri versenyen
Fotó: Pesthy Márton/Napló

Érdekesség: nem mondják el az állomásoknál, hogy a gyerekek által bemondott megoldások jók-e vagy rosszak, hanem a következő állomásra mennek tovább a tanulók. Ugyanakkor fokozatosan rangot lehet szerezni, a bronzmedvétől egészen az aranymedvéig. Így aztán, akik nem igazán szeretik a matekot, azok is sikerélményekkel gazdagodnak.

Ráadásul a szabadban zajlik a verseny, csapatban, ami szintén pozitívum a szervezők szerint, és ami segít tompítani a „matek mint mumus” képet. A versenyen külső segítséget nem használhatnak a gyerekek, azaz például nem hívhatnak fel senkit. A telefonokat számológépként azonban használhatják, de Gyimesi Bernadett szerint nincs mindezekre szükség.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

– Van egy segítségközpont állomásunk, amely délben nyit. Ha valaki nagyon sok feladatot elront egymás után és bekerül egy hurokba, akkor itt segítünk neki, rávezetjük a megoldásra, és tovább tud menni – derül ki a Matematika Összeköt Egyesület főtitkárának szavaiból.

A két budapesti versenyről megmérettetésenként az első három helyezett jut az országos döntőbe, a vidékiekről pedig az első két csapat. A finálé idén június elsején Debrecenben lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában