Nyolc ággyal kezdtek

2019.06.29. 15:00

Százkilencven éve alapították meg a Csolnoky kórházat

Igazgatói kinevezéseket és rangos elismeréseket is átadtak a Csolnoky Ferenc Kórházban pénteken a Semmelweis-nap alkalmából.

Marton Attila

Az utóbbi bő egy évtizedben 15 milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Horváth Ildikó, az Emmi egészségügyért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte, Semmelweis Ignác képes volt új szellemiséget létrehozni az egészségkultúrában, amellyel emberéletek sokaságát mentette meg. Kitért rá, Semmelweis munkásságának üzenete az egészségügyben dolgozóknak, hogy keressék azokat a gyógyító megoldásokat, hogy a betegeknek többet, jobbat, újabbat nyújtsanak. A rendezvényen a kórház megalapításának 190. évfordulójáról is megemlékeztek.

Szántó Tamás megbízott főigazgató
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Elhangzott, már a 12. században működött ispotály a városban, az intézmény elődjeként megalakult polgári betegház 1829 szeptemberében kezdte meg működését, nyolc ággyal. Az intézmény 1990-ben vette fel Csolnoky Ferenc nevét, aki 1899–1926 között vezette az intézményt. Az intézményben az utóbbi bő egy évtizedben 15 milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre, az összegből hozták létre a Közép-dunántúli Regionális Onkológiai Centrumot, fejlesztették a Perinatális Intenzív Centrumot és az intézmény eszközparkját.

Horváth Ildikó államtitkár az ünnepségen
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Szántó Tamás, a Csolnoky kórház megbízott igazgatója köszöntőjében három, a kórház történetében fontos szerepet játszó személyt – Tóth Gyuláné Imre Terézt, Hubinszky Ilona (Digna nővért) és Bárány (Hermann) Jánost – emelt ki, akiknek tevékenységét példaként állította a dolgozók elé.

A rendezvényen elismeréseket adtak át. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Veszprém megyei szervezetének elismerő oklevelét Somodiné Kovács Emma, a kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának főnővére vehette át Kurucz Katalin területi elnöktől.

Az év szakdolgozója elismerést Márton Krisztina, a traumatológiai osztály dolgozója kapta, a díjat Horváth Ferenc Károlyné, a kórház ápolási igazgatója, Szántó Tamás és Pálinkás Szabolcs, az elismerést szponzoráló cég ügyvezető igazgatója adták át. A rendezvényen másodfőorvosi és adjunktusi kinevezéseket adott át Szántó Tamás, valamint kihirdették a tudományos pályázatok eredményét.

Az utóbbi bő egy évtizedben 15 milliárd forintos fejlesztést hajtottak végre
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Semmelweis-nap alkalmából igazgatói dicséretet vett át a Csolnoky kórház, valamint dobai és sümegi telephelyének közel húsz dolgozója. Az ünnepségen közreműködtek a Veszprémi Petőfi Színház művészei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában