A félsziget lila kincse

2019.06.15. 07:00

Szedd magad akcióval kezdődött a tihanyi levendulaszüret

Páratlannak nevezte a Levendulahetek gazdag programsorozatát Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő a tihanyi Pisky sétányon, a 15. Levendulahetek megnyitóján pénteken.

Kovács Erika

Mihályi Norbert Jeromos perjel, Tósoki Imre polgármester, Puskás Zoltán nemzetipark-igazgató, Rácz András államtitkár és Kontrát Károly államtitkár a Levendulahetek megnyitóján Fotó: Penovác Károly/Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Szedd magad akcióval megkezdődött a növény begyűjtése, amelyben a vendégek, így az államtitkárok a látogatókkal együtt részt vettek, majd átadták az új, 180 milliós, magánberuházással létrejött levendulalepárlót és múzeumot.

Mihályi Norbert Jeromos perjel, Tósoki Imre polgármester, Puskás Zoltán nemzetipark-igazgató, Rácz András államtitkár és Kontrát Károly államtitkár a Levendulahetek megnyitóján Fotó: Penovác Károly/Napló

– A levendula, az apátság, a lelkiség idevonzza az embereket – jegyezte meg Kontrát Károly államtitkár Tihanyról. Rácz András, az Agrárminisztérium államtitkára méltatta a nemzeti parkokat, azok ökoturizmusban betöltött helyét. Felidézte, 1952-ben Tihanyban jött létre az ország első tájvédelmi körzete, a Balaton-felvidéki igazgatóság pedig az ország első geoparkját hozta létre, a falu Európa-diplomával is büszkélkedhet.

Szólt Bittera Gyuláról, aki a ’20-as években hozta Franciaországból az első levendulatöveket, és húsz hektáron kezdte a munkát, a növény olaját a New York-i tőzsdén is jegyezték. Az államtitkár elismeréssel beszélt a helyi termékeket bemutató levendulafesztiválról. Elmondta, hogy a Balaton-régió idegenforgalmi téren az ország egyik legdinamikusabban fejlődő térsége, 2015 óta 14 százalékkal nőtt a turizmus, több mint kétmillió ember látogat ide évente. A turizmust szolgálja a füredi Lóczy-barlangnál és a Kis-Balatonnál több mint egymilliárdos beruházás keretében megvalósuló látogatóközpont építése is. Aláhúzta, hogy a különféle programok nyomán százezer hektáron javulhat hazánk környezeti állapota.

Tósoki Imre polgármester a levendula kapcsán a hagyományra, a sokrétű felhasználásra helyezte a súlyt. Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója mintagazdaságnak nevezte a levendulaültetvényt, ami környezetbarát, nem igényel műtrágyát, majd külön szólt a Szedd magad akcióról, amivel népszerűsítik a növényt a látogatók előtt. Tervezik az ültetvény bővítését is, és dicsérte a helyiekkel való együttműködést.

A megnyitó után a szónokok felavatták a Civilek Házában a magánberuházással létrejött levendulalepárlót és múzeumot, amelyekről Tóth József, a Tihanyi Levendulaolaj Kft. ügyvezetője elmondta, hogy egy régi pékség épületét alakították át, három dolgozóval működnek, termelőknek végeznek bérfeldolgozást, és érdekességként megemlítette, hogy 350 kilogramm levendulából nyernek egy liter olajat.

A létesítményt Mihályi Norbert Jeromos perjel megáldotta, majd okleveleket adtak át az új nemzeti parki védjegyes termelőknek. A Levendulahetek programjai június 23-ig kínálnak érdekes látni- és szednivalókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában