Túravezetőket képeztek

2019.07.24. 11:30

Ne legyen rémálom a túra – A Bakonyban is nagy az igény a biztonságos természetjárásra

Mind többen húznak hétvégén sportcipőt, túrabakancsot, és indulnak erdőt, hegyet járni.

G. Takács Mária

Megyénkben számos nagy múltú természetjáró szervezet működik, akik önmaguk és a természet iránt vállalt felelősséggel koptatják a jelzett utakat. Azonban egyre több az alkalmi turista, akik a biztonságos túrázás alapjainak hiányában könnyen bajba kerülnek, így a kellemesnek álmodott hétvége olykor rémálommá válik.

– Az utóbbi évek tapasztalata alapján egyre nagyobb igény mutatkozik a felelős, biztonságos túrázásra, természetjárásra – mondja Bánhidi Árpád informatikus, a Bakony Természetbarát Egyesület pályázatokért felelős vezetőségi tagja. Pedagógusi, cserkész múlt után munkahelyváltás következtében iratkozott be az egyik legnépszerűbb veszprémi bakancsos szervezetbe, majd 2015-ben túravezetői vizsgát tett. Az eltelt évek tapasztalata az akkori vezetőséggel együtt arra az elhatározásra ösztönözte, hogy túravezetők képzésével igyekezzenek enyhíteni az igényt, hiszen az egyesület Veszprém megye második legnagyobb létszámú természetjáró szervezete. Akik nemcsak használják, hanem évek óta rendszeresen gondozzák is megyénkben a jelzett túraútvonalakat.

A fenyőfői túrát úgy szervezték, hogy a festői szépségű tájon áthaladó vasútvonalat népszerűsítsék Fotó: Bakonyituravezeto.hu

Bánhidi Árpád pedagógusként megfelelő oktatási múlttal, cserkészvezetőként több mint két évtizedes gyakorlati tapasztalattal, immár a Magyar Természetjárók Szövetsége – MTSZ – országos oktatási és képzési bizottságának tagjaként látott a szervezéshez. Célként tűzték ki a változó, napi igényekhez igazítani nemcsak a képzés tananyagát, hanem az elméleti ismeretek átadásának módszerét is. Ehhez partnerként megkeresték a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület – Hatesz – tagjait, így sikerült a tanfolyam indításához a jogi feltételeknek is megfelelni. A bakonyosok részéről Karácsony Sándor, Cseh György, a herendiektől Steierhoffer Erzsébet, Bácskai Péter és Újhelyi Gábor csatlakozott az ötletadóhoz. A három hétvégére tervezett tanfolyamra hat megyéből huszonheten jelentkeztek.

A képzést elektronikus távoktatással kezdték, emellett létrehoztak egy elektronikus teret, ahol a résztvevők egymással is tudtak egyeztetni nemcsak tanagyag, hanem telekocsi témában is. A távoktatást három, személyes találkozást és elméleti, majd terepgyakorlatokkal tarkított, konzultációs hétvége egészített ki. A gyakorlati foglalkozásokat csoportban szervezték, így az oktatók jobban tudtak az egyéni igényekre figyelni.

Egyeztetés Fenyőfőn, a Hódos-éri túrán. Nagy sikere volt az ország távoli tájairól érkező leendő túravezetők körében a bakonyi vasútvonalnak

A tananyagban egészségügyi ismeretek is szerepeltek, melynek elméleti oktatási anyagát Mag Éva, a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség – VMTSZ – elnöke biztosította, gyakorlati oktató Bartha Balázs, az Országos Mentőszolgálat – OMSZ – mentőtisztje volt. Az egészségügyi képzés részeként a tanfolyam résztvevői újraélesztési gyakorlaton tanulták meg az életmentést. Az elektronikus oktatás mellett a hétvégi konzultációk során gyakorlati túrák alkalmával, vagy éppen a túrajelzések felfestésekor beszélték meg a további tennivalókat. A biztonságos, felelős természetjárás, bakancsos túrázás ismereteinek elsajátítása során bejárták a veszprémi Gulya-Dombon a tájfutók által kialakított állandó, pontos MOBO pályát, ahol térképes, valamint mobil navigációs módszerrel ismerkedhettek meg a hallgatók.

Fenyőfőn, a Hódos-éri túrát úgy szervezték, hogy a festői szépségű tájon áthaladó Veszprém–Győr közötti vasútvonalat népszerűsítsék, aminek nagy sikere volt az ország távoli tájairól érkező leendő túravezetők körében. A tanfolyam sikeréhez a szervezők, oktatók segítségül hívtak számos, több évtizedes tapasztalattal rendelkező táborszervezőt, tájfutót és túravezetőt.

– Számomra is rengeteg újat hozott ez a tanfolyam, mind a gyakorlati, mind az elméleti oktatásban, amit remélem, lesz alkalmam kamatoztatni! – emeli ki Bánhidi Árpád. – Fantasztikus volt megélni, amint az oktatói gárda – bár két szervezetből jöttünk –, a tanfolyam során igazi csapattá kovácsolódott. Hetente ültünk le megbeszélni a tennivalókat, a gyakorlat során szükségessé vált változtatásokat. Sikerült elérni a kitűzött célt, miszerint a tapasztalt emberek hozzá tudtak tenni az oktatási módszerhez. Mindenki teljes szívvel adta a tudását, tapasztalatát, azt, amiben jó. A bakonyjákói gyakorlati vizsganap is arról győzött meg bennünket, hogy így volt érdemes. Szerencsés lenne, ha a természetbe, hegyekbe vágyók legalább alapfokú ismereteket szereznének a bakancsos túrázásról – a saját érdekükben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában