Kisboldogasszony ünnepén

2019.09.14. 11:00

A hazát védő mindenkori katonák előtt tisztelegtek Veszprémben

Kisboldogasszony ünnepe alkalmából imádkozva és énekelve, a Jutasi Altisztképző emlékére és a magyar hazát védő mindenkori katonákért tartottak megemlékezést.

Horváth Virág

Némedi Lajos veszprémi alpolgármester is részt vett a Kisboldogasszony ünnepe alkalmából tartott megemlékezésen Fotó: Nagy Lajos/Napló

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Immár harmadik éve szervezik meg a Hősök Keresztútja elnevezésű ünnepséget. A Rab Mária-forrás legendája okán a két világháború között egyre többen keresték fel a Rab Mária néven ismertté vált helyet, amelynél kisebb-nagyobb képekkel, emléktárgyakkal juttatták kifejezésre hálájukat. 1929-ben rendszeres zarándoklatokat tartottak a forrásvizek mellett található kegyhelyhez, és egy idő után kultusz alakult ki körülötte, sokáig azonban senki sem volt, aki felvállalta volna a gondozását. Ezt a szerepet vették át 1937-től a Magyar Királyi Veszprém-Jutasi Honvéd Altisztképző Intézet növendékei, egészen 1944 végéig. Nekik köszönhetően a forrás 1941-ben újjáépült, az átalakított helyet Kisasszony napján (szeptember 8-án) szentelték fel.

Némedi Lajos veszprémi alpolgármester is részt vett a Kisboldogasszony ünnepe alkalmából tartott
megemlékezésen Fotó: Nagy Lajos/Napló

A levéltár udvarán kezdődött a megemlékezés, melyen Némedi Lajos alpolgármester tartott köszöntőbeszédet. Elmondta, szeptember 8-a, Kisboldogasszony ünnepe, Szűz Mária születésének a napja, emellett az altisztképző hivatalos ünnepe is egyben. – Az önfeláldozó munkát és hivatást választó katonák tiszteletére vagyunk ma itt, ők azok az embertársaink, akik feláldozzák életüket a hazáért, polgártársaik nyugalmáért, akik éjjel-nappal azért küzdenek, hogy országunk, otthonunk békés és biztonságos legyen – tette hozzá Némedi Lajos.

A megemlékezés keretében a rossz időjárási körülmények ellenére a résztvevők elzarándokoltak a Rab Mária-forráshoz. Végigjárták a hősök keresztútját a Jutasi Altisztképző parancsnoki épületétől a Rab Mária-forrásig Szántó Attila diakónus, önkéntes területvédelmi főhadnagy vezetésével. A 14 stáció helyén az MH 54. Veszprémi Radarezred katonái álltak őrt, a Mária Kereszt­út és Doni Keresztút stációit a civil lakosság lelkes tagjai olvasták fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában