Kidolgozott jövőkép

2019.09.06. 07:00

Az új pápai városfejlesztési tervet ismertették a Gyurátz körben

Áldozó Tamás polgármester az Esterházy 2035 elnevezésű városfejlesztési munkaterv eddig nyilvánosságra hozott pontjait ismertette a Gyurátz Körben.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör legutóbbi összejövetelén Áldozó Tamás polgármester a következő másfél évtized városfejlesztési terveiről tartott előadást hétfőn az evangélikus látogatóközpontban, Polgárdi Sándor esperes igei köszöntőjét követően. A polgármester előbb a választási kampány okán szólt az őt elkísérő képviselőjelöltekről és csapatáról.

– Olyan, a mai társadalom közbeszédében leggyakrabban emlegetett területeken erősítettünk új jelöltekkel a következő ciklusra, mint az oktatás, az egészségügy és a közlekedés. Az idei kampányban kifejezetten a városról beszélünk. Van jövőképünk, amit részleteiben is kidolgoztunk az Esterházy 2035 nevet viselő munkatervben – kezdte elő­adását Áldozó Tamás.

Ezt követően a Fidesz–KDNP önkormányzati képviselőivel közösen (egy év alatt, tizenkét pontban) kidolgozott, új komplex városfejlesztési program koncepciójából eddig a közösségi médiában nyilvánosságra hozott három pontot – a belváros, a lakótelepek, valamint a természetes vizek rehabilitációját – vázolta fel a közönségnek.

A megjelenteket Polgárdi Sándor esperes köszöntötte, majd Áldozó Tamás polgármester a Fidesz–KDNP városfejlesztési terveiről beszélt a Gyurátz Körben Fotó: Laskovics Márió/Napló

A belváros ­helyreállítása során elsősorban a Fő tér nyugati térfalát újítanák meg, mögötte pedig, azaz a 16–21-es számú épületek udvarában legalább 150 férőhelyes, kétszintű parkolót alakítanának ki.

– Létesítésétől a belváros kereskedelmi forgalmának felpezsdítését várjuk. Ez ellensúlyozhatja a hátrányt, amibe a történelmi belvárossal rendelkező európai városok kerültek a multinacionális cégek településszéli megjelenésével – fűzte hozzá. Mint mondta, a lakótelepek eddig kimaradtak az európai uniós pályázati lehetőségekből. Ez változhat részben állami, részben helyi támogatásból. A harmadik pont a természetes, kezelt ivó- és szennyvizekről, azon belül a tapolcafői forrástó rekonstruálásáról szól.

Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Nagy beruházásokkal vagyunk adósak. A város egy jelentős területének szennyvizét ma is az egykori várárok helyén kialakított csatornába vezetjük. E megoldás kiváltására lenne szükség. A tapolcafői forrás olyan kincsünk, amit, ha eredeti állapotában mutathatnánk meg, a Kárpát-medence egy természetföldrajzi csodája lenne – mondta el ­Áldozó Tamás.

A városvezető zárásként megjegyezte, objektív mutatók alapján Pápa az elmúlt öt évben nagyot lépett előre, s a következő időszak elé ennél is optimistábban tekint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában