megyénket is meglátogatta

2019.09.23. 17:50

Kako japán császári hercegnő Tihanyban és Herenden járt

Megtekintette Kako japán császári hercegnő a Tihanyi Apátságot és a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.-t, vasárnap.

Kovács Erika

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az idén májusban trónra lépett Naruhito császár öccse, Akisino koronaherceg másodszülött gyermeke, a szépséges hercegnő annak apropóján látogatott hazánkba, hogy idén ünnepeljük a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok 150. évfordulóját.

Kako hercegnőt Mihályi Jeromos, tihanyi perjel fogadta az apátság előtt, majd a templomban Kővári Péter, az apátság zenei igazgatója a Cseresznyevirágzás című japán népdalból való dallamokkal köszöntötte orgonán. A perjel bemutatta a barokk templomot, a szerzetesek életét, beszélt arról, hogy iskolát is működtetnek, amely különösen felkeltette a hercegnő figyelmét.

Pesthy Márton/Napló

A hercegnő látogatást tett a sekrestyébe, majd megtekintette negyedik Károly király szobáját, az altemplomban első András király sírját, és az alapítólevél másolatát. Később a hercegnő és kísérete a sétányon a balatoni panorámában gyönyörködött, ahol a tihanyi perjel megjegyezte, a magyar emberek szívesen jönnek a tóhoz pihenni, felüdülni. Mihályi Jeromos a látogatásról elmondta, a hercegnő barátságos, érdeklődő, különös tekintettel a magyar történelemre, az itteni emlékekre, a szerzetesek életére. A császári vendég elsőként írt a látogatás alkalmából megnyitott vendégkönyvbe, majd levendulaszörppel és apátsági teával kínálták Tihanyban.

A félszigetre a Herendi Porcelánmanufaktúrától érkezett a császári vendég, az ottani a látogatásról Simon Attila, a manufaktúra vezérigazgatója, aki Kako hercegnőt fogadta, elmondta, a hercegnő a belső díszudvarban tett séta után megtekintette a bemutatóteremben a közel 10 ezer darab herendi porcelánt, majd a porcelán készítését is.

Kako japán császári hercegnőt, a császár öccsének másodszülött gyermekét fogadja Simon Attila vezérigazgató (b) a Herendi Porcelánmanufaktúránál
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A hercegnő bécsi rózsás, herendi karkötőt viselt, elragadtatással beszélt a látottakról, nagyra értékelte a herendi porcelán szépségét, értékét, kipróbálta a porcelánfestést, majd kíséretével a herendi Apicius Étteremben fogyasztotta el ebédjét, amelyet Viktória mintás készletből szervíroztak.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az ebéd erőleves volt zöldségekkel gazdagon, amelyet roston sült chilis-zöldséges szűzérmék, és fahéjmártásos almás rétes. Simon Attila lapunknak elmondta, Japánban a herendi porcelán különösen népszerű. A társaságnak több, mint 40 éve van kereskedelmi kapcsolata a távoli országgal, amely második legnagyobb export piacuk, ahol tavaly több mint 100 új terméküket mutatták be. A japán császári család több herendi porcelánnal rendelkezik, Kako hercegnő édesapja magyarországi látogatásán is ezt kapta Magyarországtól hivatalos ajándékként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában