Sokan fogtak össze a cél érdekében

2019.09.09. 17:30

Megújult iskola várta a kisdiákokat Porván

Igényes, szép környezetben kezdődhet az elsős és második osztályos kisdiákoknak a tanév, a megújult tantermeket ünnepélyes átadás keretében vették birtokba.

Müller Anikó Hanga

Az iskola diákjai adtak műsort az avatási ünnepségen Fotó: Müller Anikó Hanga

Fotó: Müller Anikó Hanga

A Borzavár-Porvai Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola első két osztályos kisdiákjai Porván, a felsőbb évfolyamosok Borzaváron tanulnak, tájékoztatott Veinperlné Kovács Andrea polgármester asszony.

Az iskola diákjai adtak műsort az avatási ünnepségen Fotó: Müller Anikó Hanga

– Két tanterem felújítását végeztük el a nyáron. Intézményünk falai között 1879 óta folyik tanítás, a 140. évforduló alkalmából megújultak a terek. A beruházás költsége 2,5 millió forint volt, melyhez a tankerület 800 ezer forint támogatást nyújtott, a fennmaradó költségeket a települési, a német nemzetiségi önkormányzat, helyi és a faluhoz kötődő vállalkozók biztosították. Sokan fogtunk össze a cél érdekében, elértük, hogy a gyermekek tetszetős intézményben kezdhették a tanévet, számunkra ez nagyon fontos, mondta a faluvezető. A termeket kifestették, lebontották a lambériát, ami mögött penészesedett a fal, kicserélték a műpadlót, elvégezték a villamossági felújítást.

A borzavári és porvai diákok ünnepi avatáson vették birtokba a megújult iskolát Fotó: Müller Anikó Hanga

Lampertné Váliczkó Mária iskolaigazgató Böjte Csaba gondolatait idézte a pedagógiai hivatásról, szólt a porvai iskola egykori legendás kántortanítójáról, Székely Józsefről. Csodaként értékelte, ami a kis faluban az összefogás erejével történt. Kiemelte, családias hangulatban, a két osztályban tizenhét kisgyermek tanul.

Az avatási ünnepségen részt vett Hontai-Cziráki Marianna, balról, mellette Veinperlné Kovács Andrea és Lampertné Váliczkó Mária Fotó: Müller Anikó Hanga

Hontai-Cziráki Marianna, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatóhelyettese köszöntőjében elmondta, az iskola rendkívül jelentős egy település életében, a kistelepülések esetében ez még hangsúlyosabb, mert megtartó erő, alappillér. Kiemelte, tankerületük számára fontosak a kistelepülések iskolái, ezt példázza e beruházás támogatása is és hangsúlyozta az önkormányzattal való kiváló együttműködésüket.

Az avatási ünnepségen az iskola diákjai adtak zenés, táncos, verses, énekes műsort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában