Jelképesen felnőtté avatva

2019.10.14. 07:00

Még egy évig a Refi grundján

A református gimnázium végzős diákjait a felnőttek közé avatták a szalagavató ünnepséggel és bállal, idejüket a táncpróbák helyett eztán az érettségire készülés teszi ki.

Laskovics Márió

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma szombaton tartotta szalagavató ünnepségét. Délután a református templomban a végzős évfolyam osztályfőnökei nevében Torma Ákos tanár köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, soha a történelemben nem volt a fiatalság egyszerre ennyire elkényeztetett és magára hagyott, mint manapság. Ha túl kevés van a szabadságból, akkor a környezetünk nyomorít(hat) bennünket, ha túl sok, akkor mi magunk.

A jövőre elballagók verses-prózai, énekes-zenés összeállítású, a Mi vagyunk a grund című dalt és a Refis közösségi élményt is magába foglaló műsorát követően a három osztályfőnök feltűzte a piros-kék szalagot a végzősök Bocskai-öltönyére, majd a diákok szintén az osztályfőnökök, a vezetőség részére.

Baráth Julianna igazgató a szalagtűzés jelentőségéről szólt ünnepi beszédében „az Úr segített el bennünket egészen idáig”(1.Sám. 7,12.) bibliai ige alapján:

– Ez a megálló nem olyan, mint a többi, nincs róla dokumentum, mint félév- vagy tanévzáráskor, amikor bizonyítványt osztunk. A szalagavatók évszázados hagyománya azt a célt szolgálta, hogy előkészítse a felnőtté váló diákokat a közösségi társadalmi élet fontos színterére, a bálokra, tudva, hogy az életben való eligazodáshoz a megszerzett tudás mellé más készség is kell: megjelenés, udvariasság, alkalmazkodás, viselet és viselkedés. A szívetek fölé tűzött szalag arra is emlékeztet, hogy életeteket Istennek, hazának, tudománynak szentelitek – emelte ki.

Este a Városi Sportcsarnokban tartott bálon a vendégeket az est fővédnöke, Brunner Vilmos református lelkipásztor és Baráth Julianna igazgató köszöntötte, majd a nyitótáncok után önfeledtebben szórakoztak az ünneplők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában