rendkívüli esemény nem volt

2019.10.17. 07:00

Nemzetiségi képviselőket is választottak Veszprém megyében

Imre László megyei jegyző a nemzetiségi választás kapcsán a Naplónak elmondta, hétfőn este a Területi Választási Bizottság megállapította a területi eredményeket. Ezzel kapcsolatban minden adat rendelkezésre áll, a határozat és a jegyzőkönyv is.

Juhász-Léhi István

Forrás: Illusztráció

A nemzetiségi választás kapcsán a német és a roma területi önkormányzati választás eredményeit emelte ki, amelyek nem jogerősek, de a döntést a Területi Választási Bizottság meghozta.

A részletekről kiderült: 78 településen 93 települési nemzetiségi választás zajlott le. Területi nemzetiségi választás kettő volt, német és roma nemzetiségi. Azaz kilencvenhárom települési nemzetiségi önkormányzat és két területi nemzetiségi önkormányzat alakulhat. 7 961-en kérték nem­zetiségi névjegyzékre magukat, ebből 5 350 szavazott is vasárnap.

Roma nemzetiségi választás a megyében 39 településen, német nemzetiségi választás 48, szlovák nemzetiségi választás 2, ukrán nemzetiségi választás 2, lengyel nemzetiségi választás 1, örmény nemzetiségi választás szintén egy településen volt.

Megtudtuk: olyan rendkívüli esemény, amely a választás biztonságos lefolytatását veszélyeztette volna, Veszprém megyében nem volt.

– Rendben lezajlott mindenütt a voksolás, a választópolgárok fegyelmezetten életek a jogukkal, a választási szervek pedig tették a dolgukat – mondta a megyei jegyző. Imre László elmondta az is, Veszprém megyében 216 településen, 434 szavazókörben dolgoztak köztisztviselők a választási irodákban, jegyzők és munkatársaik, illetve választott és delegált választási szavazatszámlálási tagok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában