erőmű

2019.11.27. 11:30

2020 végére megszűnik a pernyekibocsátás Ajkán

Befejezik néhány héten belül az ajkai erőmű 10-es számú kazánjának korszerűsítését, ami az energetikai létesítmény idén ősszel megkezdett rekonstrukciójának első fontos lépése.

Kovács Erika

20191001 Ajka Sajtótájékoztató az ajkai Bakonyi Erőmű Zrt. korszerűsítéséről Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

2020 végére pedig megszűnik Ajkán a kazánok okozta pernyekibocsátás, közölte a cég kommunikációs társasága.

Elmondásuk szerint végeztek a bontásokkal, kiszerelésekkel, rekonstrukcióval, mialatt megtörtént például a füstgáz recirkulációjához szükséges új ventilátor telepítése, és felújították a kazánhoz tartozó elektrofiltert is. Az ajkai erőmű kazánparkjának rekonstrukciója a Bakonyi Erőmű Zrt. mintegy hatmilliárd forint összegű beruházásának meghatározó része, amivel fokozzák az üzembiztonságot, javítják az energiahatékonyságot és környezetvédelmet.

A korszerűsítést a lakosság hőenergia-igényének folyamatos biztosítása mellett végzik. A folyamatban lévő munkák, majd a több hónapos próbaüzem tapasztalatai hasznosak lesznek később, amikor 2020 tavaszán és őszén újabb két kazánt újítanak fel. – A meglévő rendszerek optimalizálásának, és az eddig elvégzett korszerűsítésnek köszönhetően 2017 első félévéhez képest 2019 ugyanazon időszakára kevesebb, mint felére csökkent a környezetvédelmi-határérték túllépések száma. Mindez megerősített minket abban, hogy az erőmű környezeti teljesítményének javításához tovább kell folytatnunk a korszerűsítéseket. A rekonstrukció után a kazánok jóval alacsonyabb károsanyag-kibocsátás mellett működnek majd, fogalmazott Vollár Attila, a Bakonyi Erőmű Zrt. vezérigazgatója.

A cégvezetés emlékeztetett, az ajkai erőművet üzemeltető Bakonyi Erőmű Zrt. 2017 decemberében került a Veolia Energia Magyarország Zrt. portfóliójába. Az állapotfelmérés után 2018 tavaszán kezdődött meg a korszerűsítés az erőmű kéményeinek megtisztításával. A 10-es kazán 2019 őszén megkezdett rekonstrukcióját év végére befejezik. A következő kazán felújítását 2020 májusában kezdik, és néhány hónap múlva, az őszi fűtési szezonban már megújultan áll a lakosság rendelkezésére. Majd 2020 őszén kezdődik meg a következő kazán felújítása, és ezzel 2020 végére a kazánok okozta pernyekibocsátás megszűnik Ajkán.

A Bakonyi Erőmű Zrt. célja, hogy fokozatosan megszüntesse a szénfelhasználást az erőműben. Tovább növelik a tüzelőanyag-mixen belül a biomasszát, és engedéllyel, öt százalékban SRF (Solid Recovered Fuel) terméket is hasznosítanak, ami főleg papírból, és már nem újrahasznosítható műanyagból áll. Ezt a tüzelőanyagot folyamatos bevizsgálás és termékminősítés kíséri, klórmentes, kereskedelmi forgalomban értékesíthető. Ennek energetikai célú hasznosítása Nyugat-Európában elterjedt, mert ezzel jelentős mennyiségű, fosszilis energiahordozó váltható ki, kedvező környezetvédelmi mutatók mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában