az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján

2019.11.12. 11:00

A haza hőseiről emlékeztek meg Várpalotán a Thuri téren

A Thuri téri kopjafánál tartott megemlékezést a Palotai Turul Társaság az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján.

Szabó Péter Dániel

Vitéz Juhász Antal egy alkalomhoz illő verset szavalt a Thuri téri kopjafánál

Fotó: Szabó Péter Dániel

A megemlékezés nyitányaként vitéz Juhász Antal szavalta el Tollas Tibor Szegedi ballada című versét, majd Vaszily Zsolt, a Palotai Turul Társaság elnöke mondott beszédet.

– Az október 23-án kirobbant, október 28-án győzedelmeskedő forradalom sorsa már az intervenció megindítása előtt négy nappal, október 31-én megpecsételődött. Ekkor ugyanis Hruscsov és a szovjet pártvezetés a fegyveres fellépés mellett tette le a voksát. Az eseményeket ettől a ponttól kezdve két szálon követhetjük nyomon.

Először is azon a vonalon, hogy Moszkva miként készítette elő a csapást és hogyan formálta meg a forradalom utáni rendszert. Másfelől pedig abból az aspektusból, hogy Nagy Imre kormánya milyen módon próbálta meg elkerülni a szuperhatalom beavatkozását. Hruscsovnak a támadás előtt két dolga volt. Meg kellett nyernie a jelentősebb szocialista államok vezetőit, illetve ki kellett kérnie Tito jóváhagyását, mivel a Szovjetunió és Magyarország a forradalmat megelőzően látványosan kibékült a jugoszláv vezetővel – mondta el megemlékező beszédében Vaszily Zsolt.

Vitéz Juhász Antal egy alkalomhoz illő verset szavalt a Thuri téri kopjafánál
Fotó: Szabó Péter Dániel

A folytatásban az 1956-os forradalom leverésének emléket állító kopjafánál a megjelentek mécseseket gyújtottak és koszorúkat is elhelyeztek. A Mi Hazánk Mozgalom nevében Kovacsics Zsolt és vitéz Juhász Antal, míg a Palotai Turul Társaság képviseletében Bite Zoltán és Lukács Péter egyesületi tag tisztelgett ily módon is a forradalom áldozatai előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában