francia-magyar kapcsolat

2019.11.14. 07:00

Francia szakértők szerint kitűnőek a balatoni borok

Nemcsak a nedűk minőségét, a különleges bio- és vegán borokat, hanem a Balatonfüred-Csopaki borvidék impozáns szőlőültetvényeit is dicsérték francia borászatok vezetői, akik nemrég Balatonfüredre látogattak.

Kovács Erika

Nagy érdeklődéssel nézték meg a francia borászok a Balatonfüred-Csopaki borvidék ültetvényeit

Forrás: Napló

A Nantes közelében fekvő Loire menti, háromezer lelkes St. Florent-le-Vieil város környékéről érkeztek a borászok Füredre, a francia település 21 éves testvérvárosi kapcsolatot ápol Tihannyal.

A háromnapos látogatás célja az volt, hogy megismerjék a francia borászati vezetők a gasztroturizmus és a borászatok együttműködését, ami jellemző Balatonfüred, Tihany, illetve a környék idegenforgalmára. A 12 tagú küldöttséget Hári Lenke füredi alpolgármester, Tósoki Imre, Tihany polgármestere, valamint Gyukli Krisztián borász, a Rizling Generáció Egyesület elnöke köszöntötte, és beszélt egyebek mellett a térség borászatáról, ehhez kapcsolódó rendezvényeikről, illetve a legismertebb szőlőfajtákról, az ültetvényekről.

A franciákat a Rizling Generáció tagjai, akik a Balatonfüred-Csopaki borvidék fiatal borászai, kalauzolták a borvidék különböző borászataiba, éttermeibe és szőlőültetvényei­be, valamennyien elragadtatással beszéltek a látottakról, dicsérték a kitűnő ételeket és italokat, a szépen művelt ültetvényeket, a vendégszeretetet. Gyukli Krisztián borász üdvözölte az együttműködést, ugyanis az elmúlt két évben a Rizling Generáció tagjai megtekintették a Loire-völgy menti borászatokat, most pedig az egyesület mutatta be a balatoni régió sajátosságait.

Nagy érdeklődéssel nézték meg a francia borászok a Balatonfüred-Csopaki borvidék ültetvényeit
Fotó: Napló

A vendéglátók esténként a francia és a magyar borok bemutatása mellett borkóstolókat is szerveztek. A francia–magyar kapcsolat jövő nyáron Franciaországban folytatódik, ahol rangos borversenyen vehetnek részt zsűriként a Rizling Generáció fiatal borászai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában