Drágul a parkolás

2019.11.22. 07:00

Közgyűlés Veszprémben: használt autóbuszokkal bővítik a flottát

A V-Busszal kapcsolatos intézkedési tervről, adóemelésekről és a parkolási díjak módosításáról is döntött a közgyűlés a csütörtöki ülésén.

Marton Attila

Szeptembertől több helyi járat menetrendje is módosul

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Guzslován Gábor (DK–Szakszervezetek) interpellációjában a roncsautók elszállításáról kérdezte a polgármestert. Porga Gyula (Fidesz– KDNP) elmondta, az idei adatok alapján 112 gépjárműről tudnak, amely használaton kívül van és parkolóhelyet foglal a városban. Ezeknek valamivel több mint felét a tulajdonos már elszállíttatta, 19 jármű esetében – amelyeknél nem volt beazonosítható a tulajdonos – az elszállítás folyamatban van.

A városvezető kitért rá, idén ötmillió forintot fordítanak erre a célra, a legnagyobb költséget a gépjárművek elszállítás utáni, kötelezően előírt tárolása jelenti.

A képviselők döntöttek a V-Busszal kapcsolatos intézkedési tervről. Ahogyan arról lapunkban beszámoltunk, a társaság idei évre tervezett 830 millió forintos költségvetését több ütemben kell kipótolnia az önkormányzatnak. A társa­ság idei büdzséje várhatóan 1,6 milliárd forint lesz. Porga Gyula az előterjesztésről szóló vitában leszögezte, legfőbb céljuk a jelenlegi szolgáltatási színvonal megtartása a költségek csökkentése mellett.

A képviselő-testület a V-Busz Kft. működtetésének átszervezésével kapcsolatos intézkedési tervről is döntött Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az elfogadott intézkedési terv szerint a társaság használt autóbuszokat vásárol, majd alvállalkozót bízna meg a gépjárművek üzemeltetésével, az autóbuszok menetrendi forgalomban való közlekedtetésével és telephely biztosításával. A tervet a közgyűlés elfogadta, végleges döntést decemberben hoz a testület.

Emelkednek a parkolási díjak 2020. januártól Veszprémben. A testület 2016 után döntött az árak emelése mellett, a bérletek és parkolójegyek ára átlagosan 15 százalékkal növekszik. A sárga övezetben 160 forintot, a zöldben 240 forintot, a piros zónában 360 forintot kell fizetni óránként januártól. Elhangzott, tavasszal az önkormányzat felülvizsgálja a parkolási zónákat és az óradíjakat is.

A közgyűlés döntése értelmében az idegenforgalmi adó mértéke személyenként és éjszakánként 500 forintra emelkedik 2020-tól, valamint az iparűzési adó szabályait úgy módosították, hogy a kisadózó vállalkozók tételes adóját (kata) választókra is kiterjed januártól. Az adózási formát választóknak évente 50 ezer forint helyi iparűzési adót kell fizetniük. A változtatástól mintegy évi 100 millió forintos bevételnövekedést vár az önkormányzat.

Pályázatot nyújt be a Magyar Labdarúgó Szövetséghez a város kisméretű műfüves futballpálya építésére. Pozitív döntés esetén tízszázalékos városi önerő mellett épülhet a Jendrassik–Venesz középiskola mellett, valamint az Ipari és Szilágyi iskola udvarán 22x42 méter alapterületű műfüves pálya. A képviselők arról is döntöttek, hogy a köznevelési intézményekben tíz százalékkal emelkednek az étkezési díjak jövő év januárjától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában