nagy formátumú hazafi

2019.12.14. 07:00

Kratochvil Károly emlékére avattak szobrot Balatonszepezden

Szobrot avattak a 150 éve született Kratochvil Károly, a Székely Hadosztály parancsnoka, vezérkari ezredes, tábornok tiszteletére Balatonszepezden, katonai tiszteletadás mellett a Halász utcai háza előtt pénteken. Az eseményen Kövér László, az Országgyűlés elnöke vállalt fővédnökséget.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika/Napló

- Erős, hatalmas marad az a nemzet, amely a múlt nagy eseményeit, katonai erényeit, embereit megörökíti, kegyelettel ápolja, és ezen emlékeken nevelődik – idézte Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára a magát szívben-lélekben magyarnak, erdélyinek valló katonatisztet, Kratochvil Károlyt, majd hozzátette, bátorsága, hazája, katonái iránti elkötelezettsége ma is példa lehet.

Fotó: Kovács Erika/Napló

A parancsnok édesapja révén került kapcsolatba Magyarországgal, Erdéllyel, aki 1848-ban honvéd tüzérként harcolt a szabadságharcban. Az államtitkár részletesen beszélt a nagy formátumú hazafi embert próbáló katonai pályájáról, aki a Monarchia legmagasabb katonai elismerését is megkapta.

Kontrát Károly államtitkár kiemelte, egy olyan hősnek állítanak méltó emléket, aki katonaként, hazafiként sokat tett a mai Magyarországért. Kitért a székely katonákra is, akik életük árán is harcoltak a hazáért. Az államtitkár szerint a mostanihoz hasonló események fontosak, mert a fiatalok megismerik a történelmet, a hősöket.

Fotó: Kovács Erika/Napló

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke aláhúzta, az első világháború végnapjaiban Erdély és Székelyföld megmentéséért szervezett, egyetlen magyar katonai alakulat alapítóját méltatlanul próbálta besározni a vörös propaganda. Kratochvil Károly katonáival együtt a legszebb példát mutatta önfeláldozásból, hazaszeretetből.

Sebestyén László korábbi polgármester a falu nevében azt mondta, Kratochvil tisztességből, bátorságból és hazaszeretetből állított példát mindnyájunknak.

Blaskó János szobrászművész (balról), Szász Jenő elnök, Kontrát Károly államtitkár, Németh Szilárd államtitkár, Sebestyén László korábbi polgármester és Méry Gábor adományozó Kratochvil Károly tábornok szobra és balatonszepezdi háza előtt Fotó: Kovács Erika/Napló

Takács Tamás ezredes, lelkészi karvezető megáldotta a szobrot, amit a szónokok lelepleztek, a jelenlévők megkoszorúzták. Az avatáson a magyar és a székely himnuszt is elénekelték.

A szobor Blaskó János szobrászművész alkotása, és Méry Gábor adományozta a településnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában