fontos az egymás irányába fordulás

2020.01.22. 07:00

A hívők egységéért imádkoztak Pápán

Isten közelségében, ökumenikus közösségében a Krisztus-hívők egységéért imádkozhatnak és énekelhetnek együtt a hívek a történelmi felekezetek egyetemes imahetén.

Laskovics Márió

Polgárdi Sándor esperes az egymás irányába fordulást hangsúlyozta

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Pápán hétfőn a Huszár Közösségi Házban Boncz Zoltán lelkipásztor a híveket köszöntve közölte, az idei anyagot Málta és a közeli sziget, Gozo keresztényei készítették el, akik minden év február 10-én megünneplik a hajótörött Pál apostol szigetre érkezését. Az imahéten pedig a világ krisztuskövetői a máltai keresztényekkel együtt olvassák e hajótörés történetét. Hozzátette, hogy a helyi imahét persely­adományaival a pápai kórház gyermekosztályát támogatják.

Az istentiszteleten imádkoztak az üldözött keresztényekért, szolgált Szakács Gergely lelkipásztor, Szijártó László esperes-plébános, Németh Katalin lelkész, valamint a Pápai Sarokkő Baptista Gyülekezet tagjai dalokkal. Igét Polgárdi Sándor esperes hirdetett az Apostolok cselekedetei, az első egyháztörténeti könyv „nem mindennapi kedvességet tanúsítottatok irántunk” igeverse alapján.

– Emberségesen bántak a barbárok a hajótörött keresztényekkel, ami megindította Pál apostolt. Földi életünkben fontos ez a hozzáállás, az egymás irányába fordulás. A Krisztus-hívők egységéért történő imádkozás a mai modern Európában azért is figyelemre méltó, mert olyan jelzéseket kapunk, hogy már mindenki örömmel, békességben mehet el egymás felekezetének templomába. Kell, hogy még inkább erősítsük ezt a nyitottságot, összefogást – emelte ki.

Polgárdi Sándor esperes az egymás irányába fordulást hangsúlyozta
Fotó: Laskovics Márió/Napló

1908-ban Paul Watson szervezte meg az imanyolcadot, majd a II. Vatikáni Zsinat is támogatta az ökumenikus mozgalmat.

Pápán 1987-ben volt az első imahét az evangélikus templomban, 1989-től pedig egyházi iskolák indulhattak (újra), idézte fel Polgárdi Sándor esperes az előzményekről.

Az imahét szerdán a Szent István vértanú-templomban, csütörtökön a református templomban, pénteken a Szent Anna-templomban agapéval, szombaton az evangélikus templomban folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában