ilyenkor van idejük egymásra a pároknak

2020.01.03. 17:30

Az ünnepek alatt fogan a legtöbb gyermek

A statisztikai hivatal adatai szerint a tíz leggyakoribb születésnapból hét szeptember 19. és 26. között van, ami azt jelenti, hogy Magyarországon az ünnepi időszakban fogan a legtöbb baba.

Horváth Virág

Forrás: pixabay.com

A karácsonyi időszakban fogan a legtöbb gyerek Magyarországon a statisztikák szerint. A kutatók a lelki egészség és a családsegítő intézkedések fontosságát hangsúlyozzák a gyermekvállalás szempontjából, de az év végén több idejük is van egymásra a pároknak. Az adatok szerint sokan nem csak arról döntenek ilyenkor, hogy mi kerüljön az ünnepi asztalra, hanem arról is: vállalnak-e első vagy újabb gyereket.

Habár a 2018-as számokhoz képest az országos és a nagyrégiós gyermekszületések száma is csökkent 2019-re, a Veszprém megyei adat a januártól szeptemberig tartó időszakban 2086 megszületett gyermekről 2150-re nőtt.

Suri Irén veszprémi pszichológus és családterapeuta szerint a szeretet az, ami erőt ad ebben az időszakban. – A karácsonyi és ünnepi időszakban a szeretet a meghatározó érzés a családokban, ez az időszak a legintenzívebb. Ez a felfokozott érzelmi állapot, valamint annak a tudata, hogy hamarosan ismét eltelik egy év, sokszor ahhoz vezet, hogy olyan nagy döntéseket hozzunk, mint például a gyermekvállalás. Mivel ebben az időszakban a családi összetartozás érzése is megnövekedik, ez adhat egy olyan belső erőt, ami miatt bátrabban vágnak bele a párok olyan dolgokba, amikbe az év szürkébb időszakában nem feltétlenül – tette hozzá a szakember.

Az anyagi biztonság, a biztos munkahely, otthon mind fontos tényező, de még fontosabb a lelki biztonság, szellemi-lelki érettség. A téli ünnepek alatt a párok több időt tölthetnek el együtt, és lelkileg jobban oda tudnak fordulni egymáshoz, mint máskor, valószínűleg ezzel függ össze a gyermekvállalási kedv megnövekedése is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában