A megtérés mindennapi lehetőség

2020.01.26. 07:00

Lezárult az egyetemes imahét Pápán

Az ökumené jegyében, a Krisztus-hívők egységéért szervezett imahét istentiszteletei egy héten át, különböző lelkészek igehirdetéseivel valósultak meg.

Laskovics Márió

Egyetemes imahetet tartottak múlt héten Pápán is a Krisztus-hívők egységéért, naponta más helyszínen voltak a közös imát, éneket előtérbe helyező istentiszteletek, különböző lelkészek igehirdetésével. Az idei tematikát Málta és a közeli sziget, Gozo keresztényei állították össze.

Salgó Ferenc kanonok-plébános a megtérés lehetőségeiről, a gyermek lelkület fontosságáról prédikált a pápai egyetemes imahét záró istentiszteletén
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az ökumenikus imahét záró alkalmán Polgárdi Sándor esperes köszöntötte a híveket, illetve a Mária Rádió hallgatóit az evangélikus templomban. Az imádságos, énekes istentiszteleten szolgált továbbá Boncz Zoltán lelkipásztor, Némethné Schédl Tímea lelkipásztor, Németh Katain lelkész, Szabó Beatrix segédlelkész, Szijártó László esperes-plébános, a kántor Parola Csaba volt, igét pedig Salgó Ferenc kanonok-plébános hirdetett az Apostolok cselekedetei 28. fejezetének 3-6. igeversei alapján. Salgó Ferenc kanonok-plébános a pálfordulás nyomán beszélt a személyes megtérés lehetőségeiről, szívünk és elménk megváltozásáról éppen január 25-én, a keresztényeket üldöző Saul Pál apostollá való megtérésének emléknapján.

– Amikor a megtérésről hallunk, általában arra gondolunk, a hitetlen embernek hitre kell térnie. Ez is egy út. Azonban Szent Pál apostol esetében nem ez történt, hiszen ő mélyen hívő farizeus volt. Aztán a damaszkuszi úton megkapta Istentől a szükséges kegyelmet és élt is vele ahhoz, hogy Pál apostollá, a keresztények üldözőjéből a pogányok keresztény térítőjévé válhasson. Aki addig azt tette, amit kigondolt, most átadta a kezdeményezést Istennek. Tehát nem az a fontos, mi hogyan látjuk a dolgokat, hanem hogy mit kíván tőlünk az Isten. Vegyük észre, mikor akar változást, formálódjunk a keresztény hivatásunk teljesebb megéléséhez – prédikálta.

A pápai egyetemes imahét záró istentiszteletén Polgárdi Sándor esperes (jobbra) köszöntötte a híveket, valamint több lelkész is szolgált
Fotó: Laskovics Márió/Napló

„Ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem mentek be az Isten országába” (Mt 18,3) szerint úgy fogalmazott, a gyermek figyel szüleire, kész alávetni magát az akaratuknak, persze neki kell megtennie a saját feladatait, de engedve iránymutatásuknak.

A helyi imahét perselyadományaival a Gróf Esterházy Kórház gyermekosztályát támogatják majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában