gyanús telefonhívások

2020.02.12. 17:30

A koronavírusra hivatkozva próbálták meg átverni Veszprém megyei olvasóinkat

Vélhetően csalók próbáltak meg koronavírus elleni egészségügyi csomagot eladni két Veszprém megyei olvasónknak is.

Forrás: pixabay

Egyik olvasónk arról számolt be, hogy hétfő délután hívást fogadott vezetékes telefonján, majd egy női hang az egészségügyi világszervezet (WHO) adataira hivatkozva beszámolt a koronavírusban elhalálozottak és megfertőzöttek számáról. Ezt követően 3900 forintos áron kínált fertőzésmegelőző egészségügyi csomagot, melyben maszk és fertőtlenítő található.

A több ezer forintos ár azért tűnik irreálisnak, mert az említett eszközök patikában és gyógyszertárban is pár száz forintért beszerezhetőek.

A lapunk által megkérdezett szakértő szerint abban az esetben lehet valószerű a rendkívül magas ár, ha speciális maszkról és kézfertőtlenítőről van szó, de mint elmondta, nincs tudomása arról, hogy itthon forgalomban lennének ilyen termékek.

Felhívta a figyelmet, hogy gyanús telefonhívás után érdemes azonnal bejelentést tenni az illetékes hatóságnál, ez esetben a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál.

A szakértő szerint oda kell figyelni, hogy internetes böngészés közben ne adjuk meg személyes adatainkat, csak ha nyomós okunk van rá.

Könnyen jogtalan személy kezébe kerülhet telefonszámunk és e-mail címünk, ha körlevelekre iratkozunk fel, vagy ha internetes rendeléskor hozzájárulunk, hogy adatainkat használják – mondta a szakértő.

A rendőrség közlése szerint az ügyben eddig érkezett két bejelentés alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság csalás vétség gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást.

Egyúttal felhívják a figyelmet, hogy a WHO nem végez termékárusítást sem telefonon, sem más formában. A koronavírussal kapcsolatban mindenki csak a hivatalos szervektől fogadjon el tájékoztatást!

A koronavírussal kapcsolatban felmerült kérdések esetén kérik, keressék fel a Nemzeti Népegészségügyi Központ weboldalát, esetleg hívják a 06-80-277-455 vagy 06-80-277-456 ingyenes telefonszámok valamelyikét!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában