A mai demokráciákat hasonlíthatják össze

2020.02.20. 07:00

Külföldi diákok ismerkedtek a hazai önkormányzati rendszerrel Veszprémben

A Lovassy-gimnázium diákjaival közös projektben részt vevő francia és német diákokat fogadott a városházán Porga Gyula polgármester szerdán.

Marton Attila

A francia és német diákoknak Porga Gyula beszélt a hazai önkormányzati rendszerrő

Fotó: Penovác Károly/Napló

A tanulók a Modern demokráciák közös alapjai című Erasmus+ projektben vesznek részt, az első találkozó ősszel volt Düsseldorfban, a veszprémi után tavasszal Valenciennes-ben zárul a program, mondta el Király Viktor, a Lovassy-gimnázium pedagógusa, projektkoordinátor.

Az iskolai partnerségi kapcsolat keretében az észak-franciaországi Valenciennes-ből tizenhárom diák és két kísérő, míg a németországi Düsseldorfból tizenkét tanuló és egy kísérő érkezett Veszprémbe, hat napra. A középiskolások a fogadó Lovassy-gimnázium tizenkét tagú csapatával dolgoznak együtt: a fiatalok azt vizsgálják, milyen közös és eltérő vonásokat tartalmaznak a mai demokráciák.

Porga Gyula polgármester Veszprémről és a hazai önkormányzati rendszer működéséről beszélt a diákoknak, érintve a választási rendszer, a döntéshozatali mechanizmus kérdéseit, valamint azt, milyen kötelező és önként vállalt feladatai vannak egy önkormányzatnak.

A francia és német diákoknak Porga Gyula beszélt a hazai önkormányzati rendszerről
Fotó: Penovác Károly/Napló

Az előadás után a diákok a 2010-es alkotmánymódosításról, az Európa kulturális fővárosa 2023 programról és a fenntarthatóságról is kérdezték a városvezetőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában